Carlijn van Ravenstein

Ik ben Carlijn van Ravenstein en ik heb wel 7560 vrienden. Niet op facebook of in het echt, maar boekenvrienden. Uit elk boek dat ik lees neem ik wel een paar nieuwe vrienden mee. Vrienden uit prentenboeken, zoals Okke, Noot en Doppejan komen zodra de herfst begint even gedag zeggen in mijn gedachten. Bim en Bom, twee clowns uit een van mijn eerste leesboeken, halen de gekste dingen uit in mijn hoofd. Anders uit ‘Ik wou dat ik Anders was’ van Paul Biegel helpt me met rekensommen. En als ik aan leuke slimme namen denk, dan denk ik aan ‘Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden’. Waarom? Omdat zij zo’n goede naam voor haar vleermuis heeft bedacht. Welke? Dat verklap ik natuurlijk niet! Soms ga ik op bezoek bij mijn vrienden en lees opnieuw hun verhalen. En dan huil ik voor de zoveelste keer mee met Tina uit ‘Ik mis je Ik mis je’ als haar zusje Cilla verongelukt.
Lang was ik verdrietig als ik een boek uit had. Ik wilde helemaal geen afscheid nemen van mijn nieuwe vrienden, waar ik net zoveel avonturen mee had beleefd. Gelukkig leerde ik dat ik iedere hoofdpersoon mee kon nemen in gedachten, en dat het verhaal in mijn hoofd altijd verder kon gaan. Nog altijd lees ik veel. Gelukkig werk ik veel voor uitgeverijen, want ik wil wel 100.000 vrienden maken. En jij? Heb je al een boek op leesfeest gevonden, waarvan je zeker weet dat de hoofdpersoon een goede vriend van je wordt? Niet? Nou, ga op zoek! Er zijn er genoeg – ik kan het weten!

Oja, hoe kom ik aan 7560? Dat is mijn leeftijd in jaren x gemiddeld aantal boeken per jaar (vanaf mijn vierde) x 4 (gemiddeld aantal vrienden uit een boek).