Het zwijgen van de vossenMario van Brakel

Terug naar lijst
 

Het zwijgen van de vossen

Titel: Het zwijgen van de vossen
Auteur: Mario van Brakel
Uitgeverij: Clavis, 2009
ISBN: 978 90 448 1158 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Geheimen in het bos

Mario van Brakel is vooral bekend als illustrator en kunstenaar. Nu heeft hij zijn eerste jeugdboek geschreven: ‘Het zwijgen van de vossen’. Daarin zit de veertienjarige Maarten nogal met zichzelf in de knoop. Na het overlijden van zijn ouders is hij in een kliniek opgenomen, waar hij gesprekken heeft met een psychiater. Die gesprekken moeten hem helpen om te verwerken wat er is gebeurd, maar dat lukt niet. Pas als Maarten bij zijn oom en tante gaat wonen en hun mysterieuze buurmeisje Anna leert kennen, lijkt het beter te gaan.

Anna neemt Maarten mee het bos in dat vlakbij hun huizen ligt en laat hem kennismaken met de wonderen van de natuur. Ze leert hem veel over de vossen, de vlinders en de vogels die er leven. Maarten krijgt steeds meer plezier in hun ‘jungle-expedities’, zoals hij de uitstapjes met Anna noemt. In de natuur lijkt hij tot rust te komen en te ontdooien. Hij merkt dat hij toch van het leven kan genieten. Anna en hij worden goede vrienden, maar ze hebben nog wel een hoop geheimen voor elkaar.

Geheimen die ook voor jou als lezer verborgen blijven. Het boek komt maar langzaam op gang en pas laat kom je erachter wat er precies met Maartens ouders is gebeurd. Mario van Brakel maakt veel gebruik van ‘open plekken’ in het boek: hij geeft maar een deel van de informatie en het is aan jou om de rest in te vullen. Het lijkt dan soms alsof er niet veel gebeurt in het boek, maar het echte verhaal wordt tussen de regels door verteld.

Let bijvoorbeeld maar eens op Anna’s moeder en op Anna zelf: ook zij houden iets achter. Anna is in de bossen net een vrouwelijke Tarzan, vindt Maarten. Soms is ze zelfs wel erg betweterig: ze weet alles altijd net ietsje beter en preciezer. Maar als hij vraagt naar wat ze voelt en niet naar wat ze weet, wordt het een ander verhaal. En dan is er nog de geheimzinnige vossenjongen die Anna en Maarten tegenkomen. Hij lijkt in de bossen te leven in plaats van in een huis. Wat is er met hem aan de hand?

‘Het zwijgen van de vossen’ is door alles wat ongezegd blijft, best een lastig boek. De eerste paar hoofdstukken zul je even moeten doorzetten, omdat nog niet alles te begrijpen is. Mario van Brakel heeft geen spannend verhaal geschreven dat je in één adem uitleest, maar als je houdt van een boek waarbij veel aan je eigen verbeelding wordt overgelaten, is het toch het proberen waard. Ook als je een natuurliefhebber bent, zul je van het boek genieten, want het staat vol met speurtochten die je door de raadsels van de bossen leiden. 

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.