Over Leesfeest.nl

Het initiatief

Op 3 oktober 2001, de opening van de kinderboekenweek, startte na maanden voorbereiding de kinderboekenwebsite Leesfeest. Student journalistiek Bas Maliepaard en studente psychologie Evie Krom stonden aan de wieg van het project. Geïnspireerd door hun grote liefde voor kinderboeken, namen zij het initiatief een professionele en up to-date website over kinder- en jeugdliteratuur op internet te ontwikkelen. Hun belangrijkste wens was op dat moment een onafhankelijke website te maken. Een website niet gebonden aan een uitgever, winkel, bibliotheek, tijdschrift et cetera. Een website die een onafhankelijke, enthousiaste redactie naar eigen inzicht zou kunnen vullen.
De belangrijkste ingrediënten van de website waren en zijn recensies, columns van schrijvers, biografieën, specials (achtergrondverhalen en interviews), nieuwsberichten, voorpublicaties en wedstrijden. Met een in eerste instantie kleine groep vrijwilligers probeerden zij in de eerste maanden de website nader gestalte te geven en de doelgroep kennis te laten maken met het product. Het concept bleek een schot in de roos. Veel aandacht vanuit de media, de uitgeverswereld en van bezoekers zorgde ervoor dat Leesfeest in rap tempo groeide. Inmiddels werkt een vaste redactie van vrijwilligers aan de invulling van de website en is het project officieel ondergebracht in een stichting.
Op 20 januari 2004 werd door de toenmalige hoofdredacteuren Bas Maliepaard en Geri Marx de Stichting Leesfeest opgericht. Bij Notariskantoor Wille in Apeldoorn werd de oprichtingsakte ondertekend. De wens om de website Leesfeest onder te brengen in een rechtspersoon, bestond al langer bij de redactie. Tot dan toe was www.leesfeest.nl een no-budget project, maar door de explosieve groei van de site was dat niet langer mogelijk. Via subsidies en schenkingen wil Stichting Leesfeest de werkzaamheden voortzetten en uitbreiden. De stichting heeft geen winstoogmerk bij het nastreven van haar doelstellingen.
 

De doelstellingen

Het primaire, statutaire doel van Stichting Leesfeest is het bevorderen van het lezen van boeken door kinderen. En ‘bevorderen’ in de breedste zin van het woord. Leesfeest probeert alle aspecten van de jeugdliteratuur op een vlotte en begrijpelijke manier te presenteren. Het ‘bij de tijdse’ is in de ogen van de redactie belangrijk, omdat lezen onder kinderen veel als een suffe bezigheid wordt gezien. Veel kinderen grijpen om te lezen liever naar flitsende tijdschriften dan naar een jeugdboek. Ook willen we kinderen die wel graag lezen enthousiast maken voor nieuwe boeken, en als het ware hun 'lees-horizon' verbreden. Naast de vormgeving en het soort teksten, probeert Leesfeest door een tweetal subdoelstellingen haar primaire doel te bereiken.
a. Leesfeest wil kinderen serieus nemen en enthousiasmeren. Wij bespreken met name boeken die én goed geschreven zijn, én aantrekkelijk zijn voor de doelgroep. Onze recensies zijn altijd positief, wij willen de lezers vooral tot lezen aanzetten. Boeken waar wij wat minder enthousiast over zijn, bespreken we niet. Maar onze recensenten nemen de kinderen serieus. Op leesfeest.nl geen kopieën van flapteksten waarin in drie zinnen een boek wordt samengevat. Wij schrijven recensies van zo'n 450 woorden waarin naast de inhoud ook de illustraties en de stijl aan bod komen. Een paar pakkende citaten in de recensies, geven direct een beeld van het boek.
b. Leesfeest wil een betrouwbare bron over kinder- en jeugdliteratuur zijn. Wij zijn onafhankelijk en niet-commercieel. Bij ons vindt u bijvoorbeeld geen links naar internetboekhandels. De redactie wil ook een breed beeld geven van alle boeken in de winkel of bibliotheek. Leesfeest bespreekt zoveel mogelijk verschillende boeken, van literair tot goed geschreven chicklit en spannende thrillers, van prentenboeken tot populiar wetenschappelijke boeken.
 

De doelgroep

Een doelgroep bepalen voor een website over kinderboeken bleek heel erg moeilijk. Nergens is het ontwikkelingsniveau immers zo divers als onder kinderen. Een kind dat zeven jaar oud is, kan veel minder aan dan een kind van tien. Zestienjarigen voelen zich niet meer aangesproken door teksten geschreven voor kinderen van twaalf.
Leesfeest besloot per boek de leeftijd te bepalen en naar die doelgroep toe te schrijven. Een adolescentenroman krijgt tekstueel gezien een pittiger recensie dan een boekje voor tienjarigen. De algemene teksten op Leesfeest worden geschreven naar kinderen rond de tien jaar. De redactie probeert zoveel mogelijk moeilijke woorden uit de weg te gaan zonder kinderlijk te worden of teveel door de knieën te gaan. Leesfeest vindt het erg belangrijk, ondanks haar jeugdige publiek, een journalistieke werkwijze te handhaven. Door in recensies echt een mening op te schrijven, leren kinderen nadenken over kwaliteit.
Bijna elke redactievergadering komt het onderwerp doelgroep ter sprake, omdat het een moeilijk punt is. Maar sinds de oprichting is er slechts éénmaal een klacht binnengekomen over een onbegrijpelijke alinea op de website. Dus wellicht mag de redactie concluderen dat ze op de goede weg zit.
Ouders en leerkrachten maken ook veel gebruik van de website en tonen vooral belangstelling voor informatieve boeken, prenten- en voorleesboeken, knutsel- en kookboeken. Leesfeest helpt ouders en leerkrachten regelmatig per e-mail bij het vinden van goede kinderboeken.
 

De inhoud

Uit het leven van...
Elke maand is er op Leesfeest een kinderboekenschrijver of –illustrator te gast. Deze vertelt in de rubriek ‘Uit het leven van…’ over een gebeurtenis of anekdote uit zijn of haar schrijversleven. Leesfeest wil hiermee de bezoekers een kijkje gunnen in ‘de keuken van het schrijven en illustreren’. Leesfeest probeert schrijvers en illustratoren te kiezen die boeken maken voor veel verschillende leeftijdscategorieën zodat elke bezoeker de mogelijkheid heeft iets van de gast van de maand te lezen. In oktober 2001 beet schrijfster Nanda Roep het spits af. Ook bijvoorbeeld Anke Kranendonk, Jacques Vriens, Edward van de Vendel, Jan Paul Schutten, Kevin Crossley-Holland, Paula Gerritsen, Paul Biegel, Paul van Loon, Francine Oomen, Ingrid en Dieter Schubert, Carry Slee, Annette Fienieg en Hans en Monique Hagen schreven een stuk voor Leesfeest.
Biografieën
Op Leesfeest staan veel door de auteur goedgekeurde biografieën. Toen Leesfeest begon, hadden de meeste schrijvers en illustratoren nog geen eigen website met actuele en betrouwbare informatie; inmiddels is dat wel anders. Daarom plaatsen we nu een link naar de website van de auteur.
Specials
Redacteuren schrijven van tijd tot tijd ook een special over belangrijke gebeurtenissen op kinder- en jeugdboekengebied. Een special is te vergelijken met een kort achtergrondartikel. Ook interviews met schrijvers vallen onder specials. Zo werden al interviews met buitenlandse succesauteurs als Kevin Crossley-Holland, Matthew Grant, Aidan Chambers en Matthew Skelton geplaatst, maar ook met beroemde Nederlandse schrijvers als Thea Beckman, Jacques Vriens en Rindert Kromhout.
Recensies
Elke week verschijnen er tenminste twee nieuwe recensies in verschillende categorieën op de website. Kinderboeken en jeugdromans in de leeftijdsgroepen 4+, 6+, 9+, 12+, 14+ en 16+. Daarnaast wordt aandacht besteed aan poëziebundels, prentenboeken, informatieve boeken, sprookjes- en verhalenboeken.
Hot News
In deze rubriek verschijnen dagelijks korte nieuwsberichten over de belangrijkste gebeurtenissen in jeugdboekenland. Onze vaste nieuwsredacteur speurt het internet af, bezoekt persconferenties en bewerkt nieuws van bezoekers tot een goed bericht. De berichtjes zijn vlot geschreven, maar proberen wel alle informatie te geven die nodig is.
Leestafette
In oktober 2006 verscheen voor het eerst de rubriek ‘Leestafette’ op de site. In deze rubriek recenseert een schrijver of illustrator het boek van een collega. Degene wiens werk besproken wordt, schrijft vervolgens de recensie voor de maand erna over een zelf uitgekozen boek van een collega. Anna Jansen, schrijfster en oud-redactielid van Leesfeest schreef de eerste recensie in de nieuwe rubriek, over een boek van Tjibbe Veldkamp. 

De vormgeving

In september 2010 werd Leesfeest geheel vernieuwd. De oude site was nog uit frames opgebouwd en had geen zoekfunctie. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! De vormgeving was in handen van Sonja Kamer. Zij heeft haar eigen designbureau en ontwerpt ook tuinen. Marian Latour maakte de nieuwe illustraties voor de wesbite en volgde daarmee Charlotte Dematons op. Marian heeft o.a. 'Ben jij ook op mij' en 'Ik vind jou lief'' van Sanderijn van der Doef geïllustreerd. Het webdesignbureau Lajos.nl heeft de nieuwe website gebouwd. Lajos.nl maakte ook de websites van NOS, Teleac, VPRO, AVRO, NPS, NOVA en Studio Sport. Tegenwoordig wordt leesfeest.nl onderhouden door de Drupalspecialisten van Mediagrip.

De bezoekers

Leesfeest trekt dagelijks ruim 500 unieke bezoekers. Dat brengt de website op een maandelijks gemiddelde van ongeveer 15.000 bezoekers. Het gaat hier om unieke bezoekers en niet om het aantal hits (pageviews). Pieken in bezoekersaantallen zijn er rond de feestdagen en in vakanties. Een recordaantal bezoekers werd in oktober 2006 bereikt. Op 4 oktober van dat jaar startte de Kinderboekenweek en bezochten 1090 mensen onze site. Deze piek was mede te danken aan het 5-jarig jubileum van Leesfeest de dag ervoor. In de zomermaanden loopt het bezoekersaantal terug. Daarom plaatst Leesfeest in juni, juli en augustus geen columns op de site. Uit de reacties op de website is op te maken dat de meeste bezoekers meisjes zijn in de leeftijd 10 t/m 14. Dat is niet vreemd, aangezien uit vele onderzoeken steeds weer blijkt dat meisjes meer lezen dan jongens. Leesfeest heeft een grote groep vaste bezoekers die elke maand terugkomt en actief meedoet aan wedstrijden. Ook volwassenen bezoeken Leesfeest graag. Onder de maandelijkse bezoekers bevinden zich ook leerkrachten en ouders die voor de klas of voor thuis boeken uitzoeken. Leesfeest assisteert via e-mail ook vaak ouders en leerkrachten bij het uitzoeken van geschikte boeken voor hun kinderen.
Enkele reacties van bezoekers:
‘Ik vind dit een prachtige site’ (Ann, 13 jaar)
‘Ik vind jullie site echt helemaal het einde! Het is allemaal zo makkelijk uitgelegd. En alles is perfect opgebouwd!’ (Dennis, 16 jaar)
‘Leesfeest is bij ons de startpagina geworden, alhoewel ik niet weet hoe lang dit gaat duren...Ik vind het zo’n geweldige pagina, zeker met alle mogelijke links, dat ik er uren verdoe en niet tot werken kom! De kinderen vinden het fantastisch om zoveel leuke en vooral begrijpelijke informatie te krijgen.’ (Masé, bijna 40)
‘Jullie hebben informatie over schrijvers die ik niet ken. Dat is wel leuk voor de vakantie maar niet handig voor mijn boekbespreking die ik nu moet maken.’ (Jop, 10 jaar). [n.a.v. dit bericht heeft Leesfeest gezorgd voor meer ‘grote namen’ op de site]
‘Ik vind jullie site heel leuk! Vooral de spellen! Ga zo door!’ (Marloes, 8 jaar)
‘Ik vind jullie website echt te gaaf voor woorden! Ik zou echt een abonnement nemen als er ook een tijdschrift van jullie was, maar ja dat is er niet…ga zo door!’ (Melissa,12 jaar)
‘Ik ben vandaag voor het eerst op jullie site geweest voor school! Echt kikke! Je kunt er veel informatie vinden. Samen met 2 andere klasgenoten. Echt jullie staan op 1! Klasse!’ (Jenny, 14 jaar)
‘Hallo, wij vinden jullie website mooi…met veel informatie.’ (klas 6 uit België)
 

De pers

De pers reageert positief op Leesfeest. Veel vakbladen besteden regelmatig aandacht aan de website. Ook tonen andere media (radio, kranten) belangstelling, vooral rondom acties van Leesfeest en de kinderboekenweek. Leesfeest werd in 2003 getipt voor de Gouden @penstaart en in 2004 zelfs genomineerd! De @penstaart is een prijs voor de beste kinderwebsite en kinder-cdrom van het jaar, ingesteld door het ministerie van OCW, Stichting Lezen en de Waag Society.
Recensies van Leesfeest worden regelmatig geciteerd in brochures en op websites van uitgevers en achterop boeken. Bekende voorbeelden zijn de filmomnibus 'Polleke' van Guus Kuijer en de wikkel om het prentenboek 'Noach' van Geert de Kockere en op 'Oversteken' van Marjolijn Hof.
In 2008 maakten bekende kinderboekenillustratoren (Jet Boeke, Paula Gerritsen, Marije Tolman, Noëlle Smit en Saskia Halfmouw) voor ons een unieke tekening over lezen, deze illustraties werden gedrukt op een mooie set ansichtkaarten die leesfeestfans gratis konden aanvragen. Deze actie kreeg veel aandacht, o.a. in de Tina en in J/M.
 

De redactie

De redactie van Leesfeest bestaat uit vaste vrijwilligers, stuk voor stuk mensen met hart voor kinderboeken. Sommigen hebben er hun werk van gemaakt, anderen doen het puur uit liefhebberij. Bijna alle redacteuren combineren het schrijven voor Leesfeest met een drukke baan of studie, maar blijven het een ontzettend leuke bezigheid vinden. E-mails van kinderen en volwassenen, zoals onder het kopje ‘bezoekers’, zorgen voor veel voldoening. In het colofon kan op de naam van de redacteuren geklikt worden. Op een schermpje dat vervolgens verschijnt, stellen de redacteuren zichzelf voor.

Hoofdredactie
Mirjam Pörtzgen-van der Zeeuw
Eindredactie
Yvonne Knobel en Marianne Resoort
Redactie
Karine Bloks-Jekel, Inger Bos, Marjolein van Dam, Ingrid de Groot, Ingrid van der Heijden, Ciska de Jong, Kim Kleine, Yvonne Knobel, Jessy Korshuize, Paula Leenders, Hanneke Majoor, Marlous van Mourik, Carlijn van Ravenstein, Lizan Redeker, Marianne Resoort, Linda van der Rest, Juulke Rietbergen, Julie van de Schoor, Lidewij Wijnhoven.
Nieuwsredactie
Eefje Buenen
Bestuur Stichting Leesfeest
Mirjam Pörtzgen-van der Zeeuw (secretaris)
Marlous van Mourik (penningmeester)

Adresgegevens

De redactie van Leesfeest is alleen per e-mail bereikbaar. Ook het bestuur van Stichting Leesfeest is op hetzelfde e-mailadres te bereiken.
E-mail: info@leesfeest.nl
Internet: www.leesfeest.nl
De Stichting Leesfeest is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Veluwe en Twente onder nummer 08121875.
 

 
.
.