4 tips voor de beste wifi-snelheid en verbinding in huis

We gebruiken zo vaak internet dat het een vanzelfsprekend goed is geworden. We komen er pas achter dat het misschien toch niet zo vanzelfsprekend is als de verbinding hapert of traag is. In veel gevallen zijn die problemen eenvoudig zelf op te lossen. We hebben hier 4 tips voor je verzameld waarmee je zelf je wifi-verbinding kunt optimaliseren. 

Tip 1. Controleer de verbinding 

Als websites haperen of slecht laden kan dat te maken hebben met een slechte verbinding. Maar het is belangrijk dat je dit zeker weet. Hier kom je eenvoudigweg achter door een speedtest te doen. Dit is een test die zowel de uploadsnelheid als de downloadsnelheid van je netwerk meet. De downloadsnelheid is belangrijk voor de volgende zaken:

 • Het ontvangen van e-mails en openen van bijlagen.
 • Streamen van muziek of films via Netflix, Amazon, zowel binnen Nederland als daarbuiten. Buitenlandse programma’s kun je via VPN (Virtual Private Network) van bijvoorbeeld Surfshark bekijken.
 • Software downloaden en updaten. 
 • Gamen.
 • Bestanden opslaan. 

De uploadsnelheid is belangrijk voor het volgende: 

 • Opslaan van bestanden in de cloud.
 • Videobellen.
 • Uploaden van berichten op social media.

De Speedtest laat je zien hoe snel de upload- en downloadsnelheid is. Onder 30 Mbit is laag, 50 Mbit is gemiddeld en 100 Mbit is snel. Is de snelheid goed, maar ervaar je toch problemen, dan kan het probleem liggen bij je apparaten zelf. Schoon het apparaat op door onnodige bestanden te verwijderen. Helpt dat niet, laat het apparaat dan nakijken door een professional. 

Tip 2. Plaats je router op de juiste plek

Heb je vastgesteld dat het probleem daadwerkelijk aan de connectie ligt dan kun je een aantal simpele dingen doen om het op te lossen. Het kan te maken hebben met een verkeerde plaatsing van je router. Volg deze richtlijnen voor de juiste plaatsing:

 • Plaats je router op een centrale plek zodat de afstand tot je apparaten niet te groot is. 
 • Plaats de router hoog en vrij van obstakels. Een goede plek is bovenop een kast in. 
 • Richt de antennes verschillende kanten op om het bereik te vergroten.
 • Plaats de router niet naast elektrische apparaten. Zorg voor een afstand van minstens 30 cm. 

Tip 3. Kies een andere wifi-kanaal 

Om internet via wifi te versturen gebruikt de router een specifiek kanaal. Nieuwe routers kiezen automatisch het beste kanaal uit, maar oudere routers niet. Dit is niet altijd handig, zeker niet als er meerdere mensen in je omgeving op hetzelfde kanaal zitten. 

De oplossing is om zelf een kanaal te kiezen. Je router staat standaard ingesteld op 2,4 GHz die 13 kanalen heeft. Het is het beste om te kiezen voor kanaal 1, 6 of 11. Deze kanalen zijn stabieler dan de andere kanalen. Je kunt een app zoals Wifi Analyzer downloaden om te controleren welke kanalen het minst gebruikt worden. 

Tip 4. Installeer een extra modem of wifi-extender

Heb je een grote woning of veel internetgebruikers dan is één router niet altijd voldoende. Om te zorgen dat je in het hele huis verbinding hebt, kun je een extra modem of wifi-extender plaatsen. 

Altijd snel internet

Met behulp van deze 4 tips heb je alles in handen om ervoor te zorgen dat je razendsnel internet hebt. Gebruik deze tips en je zult nooit meer te maken hebben met haperende video-gesprekken en trage downloads.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.