Elle van den Bogaart

Elle van den Bogaart

Elle van den Bogaart is op 6 april 1959 in Nuland geboren. Als kind hield ze al wel van lezen, maar ze had nog geen speciale belangstelling voor schrijven. Ze hield meer van buiten spelen: boomhutten bouwen en avonturen beleven in de bossen. Eenmaal op de middelbare school ontdekte Elle dat ze het leuk vond om opstellen te schrijven, al was ze geen kei in Nederlands. Na haar VWO-diploma ging ze in Eindhoven wonen, waar ze een HBO-diploma jeugdwelzijnswerk en later haar diploma psychologisch medewerker behaalde. Daarna ging Elle in een ziekenhuis werken, waar ze uiteenlopende psychologische onderzoeken verrichtte. Elle is getrouwd en heeft vier kinderen: Willem, Laura, Liza en Maria. Haar kinderen vormen vaak een inspiratiebron voor verhalen. Elle schrijft dan ook het liefst in de huiskamer, want door alle gesprekken en drukte om haar heen krijgt ze een heleboel ideeën.

Na een tip van een vriendin besloot Elle in 2002 een cursus kinderboeken schrijven te volgen. Door een opdracht tijdens deze cursus bedacht ze het verhaal van ‘De gele scooter’, haar eerste boek. De cursusleider was onder de indruk en stapte met het verhaal naar een uitgever. ‘De gele scooter’ wordt verteld vanuit het gezichtspunt van drie verschillende personages: Wies, Spike en Isis. Wies wordt seksueel misbruikt door Spike, terwijl Isis nietsvermoedend voorbij fietst. Spike gaat Isis achterna en bedreigt haar. Gelukkig komen er later steeds meer herinneringen bij Isis naar boven, zodat ze een signalement van de jongen kan geven. Een spannende zoektocht volgt. Het boek werd genomineerd voor De Jonge Jury 2005 en bekroond met de Debutantenprijs.

Ook de andere boeken van Elle gaan over heftige onderwerpen. In haar tweede boek ‘Krassen’ wordt beschreven hoe rot Kars zich voelt als zijn moeder zelfmoord heeft gepleegd. Het gemis van zijn moeder doet zo’n pijn dat hij zichzelf pijn gaat doen, door met een steen in zijn huid te krassen. Zijn vader en zusje gaan ieder op hun eigen manier om met hun verdriet. Ze praten nauwelijks met elkaar. Kars wil weten waarom zijn moeder een einde aan haar leven maakte en gaat op zoek naar de antwoorden. Langzaam maar zeker gaat hij inzien dat het beter is om samen over je verdriet te praten.

De boeken van Elle zijn realistisch en gaan over thema’s die jongeren bezighouden. Ze wil in haar boeken laten zien hoe moeilijk het soms kan zijn om goede keuzes te maken en wat jongeren kunnen doormaken als ze niet de juiste beslissing hebben genomen. Elle vindt het belangrijk dat de lezers zichzelf kunnen herkennen in de personages. Kenmerkend is ook het taalgebruik in haar boeken: Elle gebruikt geen moeilijke woorden en ze schrijft zoveel mogelijk in jongerentaal. Hierdoor zijn haar boeken gemakkelijk om te lezen en lees je haar boeken ongemerkt in één ruk uit, omdat je wilt weten hoe het afloopt.

Andere boeken van Elle zijn ‘Duizend kilometer’ en ‘Prooi’, een van de kerntitels voor De Jonge Jury 2008. ‘Duizend kilometer’ gaat over vier probleemjongeren die een laatste kans krijgen om hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Prooi’ vertelt hoe de 17-jarige Raisel in de wereld van de betaalde seks terechtkomt. Allemaal moeilijke onderwerpen dus. Maar hoe groot de problemen van de personages ook zijn, in de meeste gevallen komt het gelukkig toch nog goed. Naast haar eigen boeken heeft Elle ook nog verhalen geschreven voor het boek ‘Girlz Stuff’, waaraan verschillende schrijvers hebben meegewerkt. In september 2007 verschijnt Elle’s nieuwe boek ‘Vermist’. Hierin beschrijft ze de mysterieuze verdwijning van één van vier vriendinnen die op vakantie zijn in Kroatië.

Elle bereidt zich goed voor voordat ze begint met schrijven. Ze draaide een week mee op een zorgboerderij in Zuid-Frankrijk om het boek ‘Duizend kilometer’ te kunnen schrijven en ze voerde gesprekken met de zedenpolitie Eindhoven voor informatie over seksueel misbruik. Soms experimenteert Elle ook zelf om inspiratie op te doen voor haar boeken. Zo is ze voor haar nieuwste boek ‘Vermist’ met tape op haar mond in een donkere kelder gaan zitten, al vonden haar kinderen dat knettergek! Maar hoe goed Elle zich ook voorbereidt, ze weet van te voren absoluut niet hoe een boek gaat eindigen. Daarmee blijft het ook voor haarzelf lekker spannend.

Op de website van Elle vind je nog meer informatie: www.ellevandenbogaart.nl/pages/welkom.php

TitelUitgeverijSoort boekLeeftijd
De gele scooterVan Holkema & Warendorf, 2003Heftig verhaal over een meisje dat verkracht is door een jongen op een gele scooter12+
ProoiVan Holkema & Warendorf, 2006Raisel heeft betaalde seks met oudere mannen12+

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.