Sanderijn van der Doef

Sanderijn van der Doef

ls kind had Sanderijn van der Doef vast niet bedacht dat ze seksuoloog wilde worden. Nee, ze wilde schrijfster worden. Dat leek haar leuk, omdat je dan mooie verhalen kon verzinnen. Haar lievelingsboeken waren ‘Afke’s tiental’ van Nienke van Hichtum en ‘Rossy, dat krantenkind’ van An Rutgers van der Loeff. Allebei heel zielige verhalen over armoede. Misschien kon zij ook wel zulke mooie gevoelige boeken schrijven als ze groot was. Haar ouders waren allebei journalist, dus die waren ook altijd bezig met teksten.

Sanderijn werd geboren in Bois Colombes, dat ligt vlakbij Parijs in Frankrijk waar ze tot haar zesde jaar heeft gewoond. Sanderijn heeft 3 broers en geen zussen. Ze was als kind heel verlegen, al ze hield wel erg van toneelspelen.

Vroeger reisde ze heel veel door Zuid- en Noord-Amerika en China omdat ze erg van reizen houdt, maar daar kreeg ze het later veel te druk voor. Sinds een jaar reist ze weer de hele wereld rond om in ontwikkelingslanden lessen seksuele voorlichting te geven. Sanderijn is psycholoog en seksuoloog (ze heeft een eigen praktijk), ze schrijft boeken voor kinderen en voor volwassenen, maakt lespakketten voor scholen en heeft drie kinderen en twee katten (Smockey en Floppie).

Dan blijft er niet veel tijd meer over en zéker geen tijd meer om haar bureau op te ruimen. Want daar heeft ze een super hekel aan! Ja, wie niet? Maar het bureau van Sanderijn ligt vol met prints en aantekeningen voor boeken waarmee ze bezig is. Want Sanderijn schrijft ook boeken voor kinderen. Haar kinderwens is dus toch uitgekomen: ze is ook kinderboekenschrijfster geworden.

Sanderijn schreef boeken voor kleuters en boeken voor jongeren. Eigenlijk schreef ze voor elke leeftijd wel een boek over… seksualiteit. Ja, want dat is haar onderwerp. Dat komt door haar beroep natuurlijk, maar het komt ook door haar eigen kinderen. Sanderijn heeft drie kinderen: de oudste is een jongen en daarna kreeg ze nog een tweeling (een meisje en een jongen). Toen haar kinderen nog klein waren, wilde Sanderijn graag met haar kinderen praten én lezen over seks, maar er was nergens een goed boek te vinden! Nee, dat is niet helemaal waar: ze vonden wel een Amerikaans boek van Peter Mayle ‘Waar kom ik vandaan?’ en dat vonden ze erg grappig. De tekst was duidelijk en vertelde alles en de tekeningen waren extreem leuk! 
En toen wist Sanderijn het! “Zo’n soort boek wil ik ook voor Nederland en België maken”, dacht ze. En dat is haar ook gelukt! In 1995 verscheen ‘Ben jij ook op mij?’ Het is een informatief boek over seks voor kinderen van 7 tot 12 jaar met heel grappige tekeningen van Marian Latour.

‘Ben jij ook op mij?’ is erg bekend geworden. Het werd vertaald in verschillende Europese landen en het kreeg in 1996 de Kinderboekwinkelprijs. Daarna schreef Sanderijn nog veel meer boeken over seksualiteit. Haar boek ‘Out!’ is ook bijzonder: het is een boek voor jongeren over homoseksualiteit. Ook over dit onderwerp waren er nog maar heel weinig boeken voor jongeren. En net als haar ‘Puberboek’ is ‘Out!’ een boek dat heel lekker leest en vol weetjes, interviews en lijstjes staat. Echt een boek om in te bladeren en zo nu en dan weer even op te pakken. Om te lezen of om wat in op te zoeken.

Natuurlijk is Sanderijn blij met al haar succes, maar stilzitten zal ze vast nog niet, want ze heeft nog een hele lijst met wensen voor de toekomst. Haar allerliefste wens voor de toekomst is dat één van haar kinderboeken in Amerika wordt uitgegeven. Goed, we zullen voor haar duimen dat dat lukt, want ook Amerikaanse kinderen hebben vast veel aan haar eerlijke boeken over seksualiteit.

TitelUitgeverijSoort boekLeeftijd
Het PuberboekPloegsma, 2004Informatief boek over de belangrijke veranderingen die in de puberteit plaatsvinden.12+
Out!Lannoo, 2007Boek met informatie over homoseksualiteit, over verliefd zijn, zoenen, daten, flirten en seks12+

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.