Michael Reefs

Michael Reefs

Michael Reefs is kinderboekenauteur van o.a. ‘Bram en het Zoldermysterie’. Wil je meer weten over Michael Reefs? Kijk dan eens op zijn website.

Column van Michael Reefs:
Van videospel naar kinderboek

‘Wat las jij vroeger zoal?’ ‘Wat was jouw favoriete boek?’ Dat soort vragen krijg ik geregeld en ik huiver ervan. Meestal probeer ik eromheen te praten. Ergens schaam ik me diep. En het klinkt ook bijna ongeloofwaardig. Een schrijver die helemaal niet van lezen hield. Maar het is waar. Tot mijn achttiende had ik een hekel aan lezen. Tel daar de verplichte leeslijst van de middelbare school bij op en het was voor mij zeker dat dit nooit meer goed zou komen.

Gelukkig is tegenwoordig het tegendeel waar. Ik lees graag boeken, vooral kinderboeken. Dat dat niet altijd zo is geweest, zorgt nog wel eens voor verbaasde blikken bij mensen. Toch ben ik enigszins blij met deze ontwikkeling. Ik begrijp kinderen (en met name jongens) goed die niet van lezen houden. In mijn tijd waren er nog geen tablets en smartphones waar je urenlang spelletjes op kon spelen. Ik speelde graag buiten, maar ook binnen. Alleen het lezen trok me niet. Ik had geen zin om de hele tijd in een boek te duiken. De meeste boeken vond ik bovendien saai. En als ik een boek eenmaal saai vond, duurde het een hele tijd voordat ik me weer aan nieuw boek waagde.

Nu ik terugkijk op mijn jeugd, begrijp ik wel waar de dingen mis zijn gegaan. Er was (bijna) niemand om me heen die wel van lezen hield. Er was niemand die eens enthousiast over een boek praatte, waardoor ik dat boek wilde lezen. Ik had nog nooit een boekwinkel vanbinnen gezien. En toen het internet populairder werd, had ik helemaal geen behoefte meer om te gaan lezen. Maar is het dan niet gek dat ik toch schrijver ben geworden? De aanleiding klinkt nog veel vreemder. Namelijk een videospel. Ik vond het verhaal erachter zo mooi dat ik het besloot op te schrijven. Maar een videospel kun je niet één op één vertalen. Dus moest ik er dingen bij verzinnen. Dat beviel zo goed, dat ik daarna besloot een eigen boek te schrijven.

Pas vijftien jaar later kwam mijn eerste boek uit. ‘De Bieb-bende De legende van de Hemelrijders. Het is de eerste van de serie over de Bieb Bende. Een twaalfdelige serie waar inmiddels zes bijna zeven delen van zijn uitgebracht. Er verschenen zowel positieve als negatieve recensies. De negatieve kwamen het hardst aan. Toch nam ik de kritiek ter harte, totdat ik op een gegeven moment hoorde dat juist die punten ervoor zorgden dat kinderen die niet van lezen hielden weer gingen lezen. Ik schrijf soms te gedetailleerd. Intussen ben ik de standaard reacties wel gewend. Veranderen doe ik het niet meer, want als ik hiermee kinderen (weer) aan het lezen krijg, dan houd ik dat graag zo!

Michael Reefs.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.