Anna Woltz

Anna Woltz

Anna Woltz werd op 29 december 1981 geboren in Londen (in Engeland). Daar woonde ze anderhalf jaar, totdat ze met haar vader en moeder naar Den Haag verhuisde. In Nederland kreeg Anna er een zusje bij: Sarah. Toen ze een peuter was, las haar moeder de boeken over Babar het olifantje voor. Anna moest hard huilen toen Babars moeder doodging, en zei tegen haar moeder: “Dit boek mag je me nooit meer voorlezen. Ook niet als ik er om vraag – gewoon nooit meer voorlezen!” 

Toen Anna naar school moest, vond ze lezen helemaal niet leuk. Verhalen over Pim de kabouter boeiden haar niet en ze weigerde een jaar lang om zelfs maar een boek open te doen. Het eerste boek dat ze zelf las en waarbij ze ook moest huilen was ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot.

Pas nadat Anna het boek ‘De kinderen van Bolderburen’ van Astrid Lindgren had gelezen, werd ze een echte lezer en bleef ze doorgaan met het verslinden van boeken. Eén van Anna’s favoriete boeken is nu ‘Ronja de Roversdochter’, ook geschreven door Astrid Lindgren.

Naast het lezen van héél véél boeken, ging Anna ook zelf verhalen schrijven. Toen ze twaalf was, schreef ze haar eerste boek. Dat boek ging over koken, want Anna vond koken zo leuk om te doen. Het verhaal ging over vijf kinderen die samen een restaurant beginnen. Helaas heeft Anna het verhaal toen niet afgemaakt, omdat ze naar de middelbare school moest….

Anna ging naar het Gymnasium Haganum in Den Haag en bleef maar doorschrijven. Ze schreef vooral graag in de vakanties: elke vakantie probeerde ze een boek te schrijven. In bikini zat Anna dan achter de computer om verhalen te verzinnen en te typen. Het waren gekke verhalen over schietpartijen, hertogen en verdronken moeders. Helaas waren de vakanties steeds te kort om een boek af te krijgen!

Toch dacht Anna er toen niet aan om schrijfster te worden. Ze wilde veel liever filmregisseur worden. Totdat ze erachter kwam dat je tientallen mensen nodig hebt voor het maken van een film – terwijl je er voor het schrijven van een boek maar eentje nodig hebt…

In de vierde klas van het Gymnasium schreef Anna elke week een stukje voor de Volkskrant over het leven op de middelbare school. Ze was toen vijftien jaar. Elke maandag kon heel Nederland meelezen over leraren, ouders en verliefd zijn. Aan het einde van het jaar werden alle verhalen gebundeld in het boekje ‘Overleven in 4b’. Ook het boek over de vijf kinderen met het restaurant is er écht gekomen: toen Anna zeventien was, kwamen de personages tot leven in haar boek ‘Alles kookt over’. Dit boek gaat, net als ‘Overleven in 4b’, over dingen die Anna zelf heel goed kent en waar ze veel over weet, zoals zusjes, ruzie, koken en vakantie.

Toen Anna haar diploma had gehaald op de middelbare school, ging ze geschiedenis studeren in Leiden. Tijdens haar studie ging ze een half jaar naar Schotland, waar ze niet alleen studeerde maar ook verliefd werd… op de Schotse Hooglanden! Samen met een wandelgroep van de universiteit ging ze op pad om besneeuwde bergen te beklimmen en te zwemmen in ijskoude bergmeertjes.

In 2005 studeerde Anna af en vanaf januari 2005 schrijft ze weer columns voor de Volkskrant, net zoals ze vroeger deed. Daarnaast schrijft ze ook nog steeds kinderboeken. In 2006 schreef Anna een boek samen met haar vader: ‘Post uit de oorlog’, een spannend verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Sommige van de gebeurtenissen die Willem (één van de hoofdpersonages) meemaakt in het boek, heeft de vader van Anna écht meegemaakt.

‘Post uit de oorlog’ is een spannend boek, maar geen detective. De meeste boeken die Anna geschreven heeft, hebben zo’n zelfde spanning in zich. Die spanning maakt dat je haar boeken het liefst in één keer uitleest. De boeken zijn gemakkelijk te lezen en lopen altijd nét even anders dan je misschien verwacht had.

Op dit moment woont Anna in Utrecht, waar ze nog steeds heel graag leest, schrijft en kookt. Om haar grote liefde voor wandelen te koesteren, gaat ze op vakantie naar landen met bergen.

AlaskaQuerido, 2016Parker komt erachter dat Alaska, de hond die eerst van haar was, nu bij Sven woont – als zijn hulphond.9+
GipsQuerido, 20159+
Honderd uur nachtQuerido, 2014Emilia is in New York als er een orkaan op komst is.12+
Mijn bijzonder rare week met TessQuerido, 2013Samuel en Tess ontmoeten elkaar op Texel en gaan samen achter Tess’ onbekende vader aan.9+
Naar de wolvenQuerido, 2019Ontwapenend prentenboek over de komst van een nieuwe baby in een gezin.4+

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.