Iep!

Iep!
Titel:Iep!
Auteur:Joke van Leeuwen
Uitgeverij:Querido, 1996/2010
ISBN:978 90 451 1042 4
Illustraties:Joke van Leeuwen

Viegeltjes kun je niet houden

Op een dag vindt Warre iets onder een struik. Iets met veertjes. Iets met beentjes. Het lijkt nog het meest op een mensenbaby met vleugels in plaats van armpjes. Warre buigt zijn eigen armen zo dat ze een beetje op een nest lijken en neemt het vogelmeisje mee naar huis. Samen met zijn vrouw Tine besluit hij het kindje te houden en het op te voeden alsof ze een gewoon meisje is. Een meisje met vleugeltjes, dat wel. Ze noemen haar Vogeltje, maar omdat ze steeds ‘iep!’ piept en geen andere klinkers kan zeggen, wordt het al snel Viegeltje. Alleen is een Viegeltje natuurlijk geen gewoon kindje.

‘Nu moet je ook weer aan tafel komen,’ probeerde Tine.
Maar Viegeltje scharrelde over de vloer en bukte af en toe om iets naar binnen te zuigen. Een spinnetje dat net zelf iets wilde gaan eten. Een oorwurm die de weg kwijt was.
‘Getsie, wat doe je daar?’ riep Tine.
‘Njiemjiem,’ zei Viegeltje.
‘Spuug uit. Je eet van de grond. Dat kan niet. Spuug uit.’
Maar Viegeltje had de beestjes al ingeslikt.
Ze vond ze lekker.

En dan gebeurt het: op een zonnige dag vliegt Viegeltje weg. Ze ontsnapt door het wc-raam. Warre en Tine zijn erg verdrietig. Ze besluiten Viegeltje te zoeken, om nog even goeie reis tegen haar te zeggen en kom je nog eens langs? Onderweg sluit Loetje zich bij hen aan; Viegeltje fladderde haar kamer binnen en vertrok weer. Ook ontmoeten ze de Redder, die een klein meisje uit een dakgoot wilde redden, dat ineens zomaar wegvloog. Met z’n vieren trekken ze verder. Zal het lukken om Viegeltje te vinden, om nog één keer tiet ziens tegen haar te zeggen?

Joke van Leeuwen maakt vaak bijzondere boeken, waarin de tekeningen even belangrijk zijn als de tekst. Ook in ‘Iep!’ vind je op bijna elke bladzijde een plaatje dat het verhaal aanvult, of even laat zien wat je moeilijk kunt beschrijven. Zo zie je bijvoorbeeld Zes mensen in een boot van niks, die ooit door de Redder zijn gered. Ze staan tot aan hun schouders in het water en kijken alle zes even beteuterd.

Joke van Leeuwen schrijft zoals ze tekent en tekent zoals ze schrijft: springerig, licht en verrassend. ‘Iep!’ is meer dan een grappig verhaal over een meisje met vleugels. Het gaat ook over hoe moeilijk het is om afscheid te nemen. ‘Viegeltjes kun je niet houden, behalve in je gedachten.’

Iep!’ is bekroond met een Zilveren Griffel, de Gouden Uil én de Woutertje Pieterse Prijs. Bovendien is van het boek een toneelstuk en een film gemaakt. Viegeltje zelf vliegt dan wel naar het Zuiden, maar je kunt nog op veel manieren van haar verhaal genieten.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.