Ik zoek een woord

Ik zoek een woord
Titel:Ik zoek een woord
Auteur:Hans Hagen
Uitgeverij:Querido, 2013
ISBN:978 90 451 1538 2
Illustraties:Deborah van der Schaaf

De taal aan het woord!

Gekke taal, mooie woorden, brieven, klankgedichten. Wie van taal en van poëzie houdt, kan niet zonder ‘Ik zoek een woord’ van Hans en Monique Hagen. Zij verzamelden in vier jaar tijd 167 gedichten over taal van bekende en minder bekende Nederlandse en Vlaamse dichters. Maar de bloemlezing, een verzameling van de mooiste gedichten, bevat ook enkele vertaalde gedichten van bijvoorbeeld de Amerikaanse kinderboekenschrijver Shel SilversteinDeborah van der Schaaf verzorgde de prachtige afbeeldingen, waarbij ze speelt met taal als beeld.

Het fijne van deze bloemlezing is dat zij gedichten bevat voor lezers van 9 tot 99 jaar. Het is echt een boek waar een hele familie van kan genieten. Door de vele verschillende gedichten: makkelijk en toegankelijk, grappig of verrassend, is het een bundel geworden waar je steeds weer opnieuw naar grijpt. Er is wel een ding dat de gedichten met elkaar gemeen hebben: ze gaan allemaal over taal.

Een goed voorbeeld is het titelgedicht van Hans en Monique Hagen:

‘Liefste

Ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent’

 

Of het ontroerende gedicht ‘Wens’ van Erik van Os.

‘Wens

Ik wou dat ik een mooi gedicht was
en jij leerde mij uit je hoofd

En toen je mij voordroeg in de klas
werd ik mooier dan ik was.’

‘Ik zoek een woord’ laat je kennismaken met veel verschillende dichters van deze, maar ook van de vorige eeuw. Wie meer wil lezen van een bepaalde dichter uit de bundel, vindt achter in een lijst waarin je kunt terugvinden uit welk boeken de gedichten afkomstig zijn. Maar het zijn niet alleen de gedichten die de bloemlezing zo bijzonder maken. De illustraties van Deborah van der Schaaf maken het tot een uniek boekwerk.

Van der Schaaf piekerde lang over de vraag hoe ze illustraties kon maken bij het onderwerp taal. Dat gepeins resulteerde in grappige illustraties en afbeeldingen van gevonden voorwerpen die iets laten zien uit een stukje van de gedichten. De boomblaadjes en bloemen die hier en daar op de pagina’s verschijnen, lijken echt, alsof je ze er zelf tussen hebt gelegd. Van der Schaaf maakte ook een paar paginagrote afbeeldingen. Bijzonder is de afbeelding van een wc op pagina vijftien, die helemaal opgebouwd is uit drukletters. Zelfs de wc-rol en dampende drol in de wc-pot bestaan uit letters.

‘Ik zoek een woord’ is een boek dat je pakt om in te lezen, maar ook om in te kijken. De taal en de afbeeldingen in het boek zijn even belangrijk. Daardoor is het echt een bundel geworden waarin niet alleen de taal, maar ook het beeld aan het woord is.

‘Ik zoek een woord’ heeft in 2014 een Zilveren Griffel gewonnen.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.