Pudding Tarzan

Pudding Tarzan
Titel:Pudding Tarzan
Auteur:Ole Lund Kirkegaard
Uitgeverij:Van Goor, 2011 (oorspronkelijk uitgegeven in 1976)
ISBN:978 90 000 3493 2
Illustraties:Ole Lund Kirkegaard

De allerbeste wens van een kleine slapjanus

Het is niet leuk als je klein en dun bent en ook niet zo ontzettend mooi. Het is nogal vervelend als grote jongens water in je broek gieten -zomaar voor de lol- of als je wordt opgesloten in de wc’s op school. En als je vader vindt dat je maar een slapjanus bent en dat jij nodig eens een echte kerel moet worden, dan heb je het niet makkelijk.

Iwan Olsen is zo’n pechvogel. Hij krijgt elke dag een pak rammel van grote jongens omdat hij geen spierballen heeft, maar vogelpoepies. Hij valt tijdens de gymles van de bok. Hij kan niet eens fietsen of verspugen. En dan koopt zijn vader ook nog een boek over Tarzan en roept hij dat zijn zoon net zo groot en edel moet worden als deze koning van het oerwoud. Iwan probeert het echt wel, maar hij kan nou eenmaal niet zo goed in bomen klimmen.

‘Oooow,’ riep zijn vader met zijn handen in zijn haar. ‘Jij kunt ook niks! Weet je wat jij bent? Een pudding Tarzan, dàt ben je.’
‘Nou moe,’ mompelde Iwan, terwijl hij nog wat bloed van zijn neus veegde. ‘Ik dacht dat ik een slapjánus was.’
‘Dat ben je óók,’ riep zijn vader. ‘Maar je bent nog het meest een pudding Tarzan.’

Natuurlijk noemt iedereen die arme Iwan voortaan Pudding Tarzan. Dat is niet leuk voor Iwan Olsen, want zo ontzettend slap voelt hij zich nou ook weer niet. Maar dan heeft hij geluk: hij komt een heks tegen, een echte heks van het zuiverste soort. Iwan mag een wens doen. En na een hele nacht piekeren, bedenkt hij de allerbeste wens ooit: hij wenst dat al zijn wensen uitkomen! Zo’n reuzenwens kan maar voor één dag in vervulling gaan. Maar die ene dag heeft Iwan Olsen wél de dag van zijn leven.

De boeken van Ole Lund Kirkegaard zijn ontzettend grappig. Dat ligt niet alleen aan de gekke verhalen, maar ook aan de strip-achtige tekeningen die Kirkegaard er zelf bij maakte. Iwan ziet eruit als een heel miezerig jongetje, terwijl de grote jongens gemene puisterige koppen hebben, gebitten als een fietsenrek en belachelijk grote voeten. 
Houd jij niet zo van lezen? Dan is dit toch een boek voor jou, want ‘Pudding Tarzan’ heeft naast al die plaatjes ook nog eens heel grote letters. Wedden dat jij dit gekke, geestige verhaal achter elkaar uitleest? Ole Lund Kirkegaard was zelf meester op een basisschool, dus hij wist best wat kinderen leuk vinden.
‘Pudding Tarzan’ is een echte klassieker geworden. Waarschijnlijk hebben je vader en moeder het boek vroeger ook gelezen. Van ‘Pudding Tarzan’ zijn zelfs een toneelstuk en een film gemaakt.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.