Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars

Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars
Titel:Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars
Auteur:Quentin Blake
Uitgeverij:De Fontein, 2011
ISBN:978 90 26172 120
Illustraties:Quentin Blake

Boek voor iedereen die niet van tekenen houdt

Quentin Blake kennen we allemaal. Waar Roald Dahl Matilda en de GVR bedacht in woorden, bedacht Quentin Blake daar de beelden bij. Hij tekende ook Sjakie, Willie Wonka, de Griezels, enzovoort. Zijn tekeningen zijn erg grappig en zien eruit alsof ze heel snel gemaakt zijn, heel makkelijk. Hup, een paar zwarte, zwierige lijntjes op papier en klaar. In het ‘Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars van Quentin Blake en John Cassidy leer je ook zo tekenen. En wie is dan die veelbelovende kunstenaar? Je raadt het al, dat ben jij!

Zo staat er op de eerste bladzijde: 
Het doel van dit boek is heel persoonlijk: jou de middelen geven om je jouw-heid tot uitdrukking te brengen.

En even verder:
Vouten. Wij geloven daar niet in. Wij zijn zelfs voorstanders van potloden zonder gummetjes.

Okee, de toon is gezet, dus snel aan de slag. Het leuke is dat je niet direct een nieuw schetsboek hoeft te kopen, je tekent gewoon in het boek. Het boek staat namelijk barstensvol tekeningen van Quentin Blake met daarnaast heel, heel veel wit. Daar mag jij tekenen. Quentin Blake en John Cassidy leggen op elke bladzijde kort iets uit. Bijvoorbeeld over hoe je het verschil tussen mannen en vrouwen tekent, hoe je met licht en schaduw kan spelen, hoe je vliegende mensen tekent enzovoort. En dan komen er opdrachten. Nu klinkt dat misschien gelijk heel saai en school-achtig, maar het is hilarisch.

Je ziet bijvoorbeeld een podium met daarop drie prijswinnaars van ‘de Eerste Internationale Harigste Man-verkiezing, St.Petersburg, 1926’. Op plaats twee en drie heeft Quentin Blake ontzettend harige mannen getekend. Van de winnaar zie je alleen zijn benen, jij mag de rest tekenen… Of je moet een krokodil tekenen en krijgt als tip ‘Een krokodil is een soort puntige boomstam.’ Of je ziet een enorm grote boodschappentas en jij mag de persoon tekenen die deze boodschappen draagt, of je wordt uitgedaagd om je allereerste én je allertweedste optocht te tekenen. Op veel bladzijden is, naast de halve of hele tekeningen van Blake en de tekenruimte voor jou, ook nog plaats voor een kleine ‘Ideeënhoek’. Daarin krijg je tips om je fantasie een beetje op weg te helpen. Bijvoorbeeld als je een plant moet tekenen:

Ideeënhoek: uit zijn krachten gegroeid, nooit opgekomen, met televisieontvangst, mank, met builenpest, bladerrijk, stekelig, robuust, verlegen.

Als je van tekenen houdt, is dit natuurlijk een geweldig boek. En als je niet van tekenen houdt, is dit helemaal een fantastisch boek. Nu eens geen precieze verhandelingen over hoe je moet tekenen, maar een pleidooi om je eigen tekenstijl te vinden. En die vind je door veel te oefenen en lekker veel fouten te maken.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.