Torak en Wolf

Torak en Wolf
Titel:Torak en Wolf
Auteur:Michelle Paver
Uitgeverij:The House of Books, 2004
ISBN:978 90 443 1223 2

panning en magie in de Oertijd 

‘Het vuur was bijna uit. Hij knielde in de vage lichtkring en tuurde naar het Woud. Het was te donker om iets te kunnen zien. Hij hoorde ook niets. Was het teruggekomen? Zat het daar ergens? Loerde het naar hem……?’ 

Torak zwerft zijn hele leven met zijn vader door het Woud als ze plotseling worden overvallen door een enorme beer. Geen gewone beer, maar een gewelddadig monster dat het voorzien heeft op zijn vader. Op zijn sterfbed kan vader Torak nog net vertellen dat hij naar de Berg van de Wereldgeest moet afreizen. Alleen dan kan het Kwaad verslagen worden. Torak snapt er niets van en is ten einde raad. Hoe moet hij verder zonder zijn vader? Wat heeft hij met de beer te maken? Maar vooral, hoe kan hij het Kwaad stoppen?

Michelle Paver werd geboren in Midden-Afrika en verhuisde als kind naar Engeland. Voor de reeks ‘Avonturen uit een magisch verleden’, waarvan ‘Torak en Wolf’ het eerste deel is, deed zij inspiratie op uit haar reizen naar Noorwegen, Lapland en IJsland. Ze weet dus wat het is om in de bossen te overnachten. Ook heeft zij haar neus flink in de archieven gestoken om meer te weten te komen over het leven van lang geleden. Paver neemt je duizenden jaren mee terug. Naar een tijd waarin stammen met bijzondere namen als de Everzwijnstam, de Ravenstam en de Wolvenstam de bossen bevolkten. We volgen Torak op zijn gevaarlijke reis dwars door de Hoge Bergen, Het Dichte Woud en de IJsrivier, op weg naar de Berg van de Wereldgeest. Onderweg krijgt hij hulp van Wolf, een wolvenjong.

De natuur speelt een grote rol in het verhaal. Paver weet een magische sfeer op te roepen door haar mooie beschrijvingen van de natuur. Hierdoor gaat de natuur echt leven en krijgt iets menselijks. De ijsrivier beschrijft ze zo: ‘De ijsrivier was ontwaakt. Hij was ontstemd. Met angstaanjagende kracht koelde de ijsrivier zijn woede op hen.’ Torak en de rest van de mensen hebben een diep respect voor alles wat in de natuur te vinden is. Zo zullen ze nooit zomaar een dier doden of een plantje plukken. Maar er is meer magie; zo moet Torak op zijn reis een aantal magische voorwerpen verzamelen, die niet zo makkelijk te vinden zijn. Alleen hiermee kan hij de beer verslaan.

De hoofdstukken zijn niet erg lang, zodat je het boek gerust even weg kan leggen zonder dat je middenin een hoofdstuk zit. Maar elk hoofdstuk laat je in spanning achter, zodat je wel door móet lezen. Dit alles maakt van ‘Torak en Wolf’ een mooi boek. Het verhaal is niet alleen spannend, het gaat over vriendschap, magie en zelfstandig je weg vinden. Niet getreurd als je het boek snel uit hebt, want er komen nog meer delen!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.