Vals spel

Vals spel
Titel:Vals spel
Auteur:Mirjam Mous
Uitgeverij:Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2010
ISBN:978 90 475 1240 0

Met open ogen in de val gelokt

De zestienjarige Fin heeft het gevoel dat hij in een slechte film is beland. In plaats van de vakantie die hij voor ogen had: backpacken met zijn broer door de Pyreneeën, bevindt Fin zich in een Spaanse politiecel. Hij wordt verdacht van moord. En dat terwijl iedereen van veraf kan zien dat hij niet het type is om een moord te plegen. Fin weet zeker dat Valerie hem zal komen helpen. Hij heeft haar ontmoet in een stationsrestauratie en is met haar en haar broer Stefano door Spanje gaan reizen. Ze hebben lol gehad, avonturen beleefd en hij is stapelverliefd op haar geworden. En zij vindt hem ook leuk, daarvan is Fin overtuigd.

Maar Val komt niet opdagen en Fin wordt steeds eenzamer in zijn cel. Bovendien gelooft inspecteur Perres zijn verklaring niet en stapelen de bewijzen tegen Fin zich op: mysterieuze sms’jes, bakken geld op Fins rekening en allerlei ooggetuigen die Fin aanwijzen als bedrieger en verkoper van gestolen telefoons.

Ik zoek houvast aan mijn bekertje water. Nog nooit heeft iemand me zo overschat. Hoe komt Perres op het idee dat ik in staat ben zulke ingenieuze dingen te verzinnen? Laat staan dat ik ze zou durven uitvoeren. Dan was ik allang stinkend rijk geweest en had ik al eeuwen geleden ontslag bij Jumbo genomen.

Gaandeweg komt Fin erachter dat Val niet het uitdagende, bloedmooie en avontuurlijke meisje is dat hij dacht dat ze was. En blijkt Stefano niet haar broer, maar haar vriendje. Val en Stefano hebben Fin in de val gelokt en een vuil spelletje met hem gespeeld, maar lukt het Fin om inspecteur Perres daarvan te overtuigen?

Net als bij Mirjam Mous’ vorige boek, het bejubelde ‘Boy 7’, wil je niets liever dan ‘Vals spel’ in één ruk uitlezen. Het uitgangspunt van ‘Vals spel’ is dan wel minder origineel en het verhaal bij vlagen zelfs wat voorspelbaar, toch weet Mirjam Mous met overtuiging een naïeve en eigenwijze zestienjarige jongen neer te zetten, die blind van verliefdheid de ene stommiteit na de andere begaat.

Als lezer wil je weten hoe het in hemelsnaam zo ver heeft kunnen komen. Mirjam Mous heeft hiervoor een aantrekkelijke vorm gekozen: in de hoofdstukken waarin Fin door inspecteur Perres wordt verhoord, wordt telkens een nieuw bewijsstuk tegen Fin blootgelegd. Vervolgens spring je met Fin terug in de tijd en leer je het verhaal achter het bewijsstuk kennen. Doordat je met Fins verliefde ogen meekijkt naar het verleden is zijn steeds groter wordende wanhoop goed voelbaar.

Door de titel weet je al vanaf het begin dat er een spelletje met Fin wordt gespeeld. Toch blijft ‘Vals spel’ je boeien: je wilt precies weten wie de regels van het spel overtreedt en natuurlijk ook wie de uiteindelijke winnaar is.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.