De samensmelting van zaken en passie: De reis van Luciano de Vries van ondernemer tot verzamelaar van Pokémonkaarten

Voor Luciano de Vries, de serieondernemer achter Bayswater Capital, zijn het de kleine dingen die ertoe doen. En dan vooral de hele kleine dingen.

De oprichter van Bayswater Capital heeft tientallen jaren besteed aan het opzetten en opschalen van bedrijven. Zoals veel van de meest succesvolle mensen, dankt hij zijn triomfen aan de combinatie van vaardigheden, expertise en persoonlijke passie. Maar als hij niet aan het werk is, komt die passie op een minder conventionele manier tot uiting.

“Mijn hobby's op dit moment zijn spelen met dieren, fitness, reizen en het verzamelen van Pokémonkaarten. Ik heb al een paar mooie exemplaren,” zegt hij met het bruisende enthousiasme van een man die net een geheim heeft onthuld. 

De Vries heeft al veel bereikt. Hij is medeoprichter van diverse bedrijven in Europa, zoals GAET Investment Holdings, Costa Events en Vast Goed Koper, en zet zich daarnaast onvermoeibaar in voor dierenwelzijn.

Maar met de onthulling dat hij als wereldwijde zakenman zijn weekenden doorbrengt met het jagen op zeldzame Pokémonkaarten, heeft hij zichzelf misschien wel echt sui generis gemaakt. 

De aantrekkingskracht van het zeldzame

Vogelaars die hun hele leven al vogels spotten, kennen de sirenenzang van de moeilijk te spotten soorten maar al te goed. Ze reizen duizenden kilometers, bivakkeren dagenlang in afgelegen gebieden en leven op mueslirepen en droge worst in de hoop een nieuwe soort te zien. 

Hetzelfde geldt voor verzamelaars van Pokémonkaarten. 

De kaarten, net als de Vries zelf, zijn wereldwijd een sensatie geworden. Pokémonkaarten werden oorspronkelijk ontwikkeld in 1996 en maken deel uit van een op strategie gebaseerd spel, waarin teams van kleine monsters het tegen elkaar opnemen in een strijd tussen twee Pokémon-trainers. Veel verzamelaars van de kaarten besteden hun tijd echter niet aan het spelen van het spel, maar richten zich op de kunst, zeldzaamheid en het plezier van de kaarten zelf.

Voor de Vries is de aantrekkingskracht van Pokémonkaarten verdeeld tussen het vinden van de zeldzame kaarten (sommige kaarten hebben wereldwijd slechts 60 bevestigde exemplaren, terwijl er meer dan 50 miljoen kaarten in omloop zijn) en het ontdekken van nieuwe kaarten die zijn persoonlijke smaak aanspreken. Met meer dan 1.000 verschillende Pokémon-karakters, elk met unieke eigenschappen en persoonlijkheden, heeft de Vries echter een specifieke favoriet. 

“Ik verzamel vooral Pikachu’s. Ze hebben ze nu in Luigi- en Mario-kleding. Ik vind vooral de Japanse kaarten leuk,” zegt hij. “Ik kies voor de Japanse stijl omdat ik de kunst mooier vind.” 

Een investering in zichzelf

Het Pokémon Trading Card Game, gebaseerd op de bestseller Pokémon, heeft wereldwijd belangstelling gewekt voor de franchise. Het is wellicht de meest succesvolle mediafranchise in de geschiedenis, met een impact op de popcultuur die vergelijkbaar is met die van Star Wars, maar dan in veel kortere tijd. 

Voor De Vries symboliseren de Pokémonkaarten het resultaat van zijn zware werk en doorzettingsvermogen.

Zelfs nadat hij en zijn partners een winstgevend evenementenbedrijf in Spanje hadden opgezet – de eerste echte stap in het ondernemerschap van de groep – betaalden ze zichzelf weinig. In plaats daarvan besloten ze om hun winsten terug te investeren in het bedrijf, zodat het verder kon groeien. De Vries bleef hongerig naar meer succes, maar zijn financiën waren beperkt.

“Samen met mijn partners hebben we de eerste vijf tot zes jaar alles opnieuw geïnvesteerd,” zegt hij. “Dat betekende dat we, ondanks het feit dat we een zeer succesvol bedrijf hadden, nog steeds moesten opletten wat we uitgaven als we naar de supermarkt gingen.” 

Nu, met een aantal jaren van winstgevende bedrijven op zijn naam, kan De Vries zich eindelijk de luxe veroorloven om dingen te kopen die hij leuk vindt, en niet alleen de basisbehoeften die nodig zijn om te overleven.

De waarde van een hobby

Pokémonkaarten zijn het perfecte verzamelobject voor ondernemers, aldus de Vries, omdat ze rechtstreeks inspelen op de diepgewortelde ambitie en vooruitziende blik die ondernemers drijft.

Het opzetten van een succesvol bedrijf is vergelijkbaar met het samenstellen van een Pokémonteam. Elk lid heeft unieke vaardigheden, waardoor ze geschikt zijn voor specifieke taken. Het ontdekken van zeldzame talenten kan de onderneming op innovatieve en spannende manieren versterken.

Naast hun metaforische en sentimentele waarde, hebben de Pokémonkaarten die de Vries verzamelt ook een daadwerkelijke intrinsieke waarde – een ander aspect van de hobby dat zijn praktische kant aanspreekt.

“Wat ik leuk vind aan verzamelen is dat ik dingen koop die een soort investering zijn, maar die ook leuk zijn om te hebben,” zegt hij. “Ik denk niet dat ik ze ooit zal verkopen… maar als het nodig zou zijn, mocht ik in de toekomst geld nodig hebben, dan kan dat.”

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.