Je eerste autoverzekering afsluiten? Houd hier rekening mee!

Ga je je eerste eigen auto kopen? Leuk! Dat is een mijlpaal waar je best een beetje trots op mag zijn. Er zijn wel een aantal zaken die geregeld moeten worden. Zo moet je bijvoorbeeld een verzekering af gaan sluiten. Anders mag je niet op de openbare weg gaan rijden. Maar wat komt er allemaal kijken bij het afsluiten van een verzekering voor je auto? In dit artikel noemen we een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Lees dus snel verder!

Basisdekking kiezen

De eerste stap bij het afsluiten van een polis, is bepalen welke basisdekking je nodig zult hebben. In veel gevallen kun je hiervoor een vuistregel gebruiken. Is de auto ouder dan 10 jaar, dan zit je met de simpelste WA-verzekering vaak wel goed. Is de auto tussen de 6 en 10 jaar oud, dan kun je waarschijnlijk het beste voor WA + Beperkt Casco kiezen. Ga je een wat jongere auto kopen die minder dan 6 jaar oud is? Dan zou je voor WA + Volledig Casco kunnen kiezen. Die laatste noemt men vaak ook wel “allrisk”.

Let wel, bovenstaande is slechts een vuistregel. Oldtimers kunnen bijvoorbeeld veel geld waard zijn. Ondanks dat dit oude auto’s zijn, kan het slim zijn om voor deze auto’s een allriskverzekering af te sluiten.

Aanvullende verzekeringen

Naast een basisdekking kun je je autoverzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Niet iedereen doet dit, maar het kan er wel voor zorgen dat je in meer situaties kunt rekenen op een vergoeding of bijstand van je verzekeraar. De inzittendenverzekering is voorbeeld van een aanvullende verzekering die relatief vaak afgesloten wordt. Hiermee zijn de bestuurders en passagiers beschermd tegen de kosten van letselschade en schade aan hun persoonlijke eigendommen.

Voor een aanvullende verzekering betaal je een extra premie. De hoogte van deze premie hangt af van het aanvullende pakket, maar ook van de verzekeraar. Het kan daarom geen kwaad om bij het vergelijken van basisdekkingen ook te kijken naar de premies die de verschillende verzekeraars rekenen voor aanvullende pakketten. Hieronder meer over dat vergelijken.

Vergelijken

Net zoals je waarschijnlijk gewend bent van zorgverzekeringen vergelijken, kan het lonen om goed je huiswerk te doen voor je een autoverzekering afsluit. Als je je eerste auto gaat kopen, dan kan vergelijken al helemaal voordelig uitpakken. Omdat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, zal je premie relatief hoog zijn en valt er meer te besparen door goed te vergelijken. Leg de verschillende verzekeringen dus naast elkaar en kijk waar je de beste deal kunt vinden. Alvast veel succes!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.