MJ Arlidge boeken: Volgorde + Beste Boeken

Waar veel schrijvers hun geloofwaardigheid verliezen wanneer ze een lange reeks aan boeken schrijven is dat niet zo bij MJ Arlidge. Zo weet hij de verhaallijn spannend en levendig te houden. Hij heeft al meer dan tien boeken onder de Helen Grace serie geschreven en toch blijf je lezen. Al zijn boeken hebben een titel die te maken heeft met kinderspelletjes. Zo lopen de boeken ook in elkaar door en is het goed om te beginnen met de bestseller: Iene Miene Mutte. In dit artikel lees je meer over de boeken van MJ Arlidge en over zijn leven. 

Volgorde Arlidge Boeken

Laten we beginnen met de volgorde van de boeken zodat je weet in welke volgorde ze gelezen dienen te worden.

Niet-helen grace boeken

 • Kom je spelen? – A gift for dying
 • Wat jij niet ziet – What you don’t see / Love is blind

Helen Grace

 1. Iene miene mutte
 2. Piep zei de muis
 3. Pluk een roos
 4. Klikspaan
 5. Naar bed, naar bed
 6. Wie niet weg is
 7. Klein klein kleutertje
 8. In de maneschijn
 9. Nog lange niet
 10. Niemand zeggen
 11. Kom eens gauw

Helen Grace Extra boeken

 • Alles in de wind (ebook) – No way back
 • Twee kleine visjes – No way back & Running blind
 • Schuitje varen – Running blind

Over MJ Arlidge

In 1974 werd Matthew Arlidge geboren, en groeide op als jongste in een groot gezin. Hij had viere broers en een zus. Midden in Hampstead (Noord-Londen) ging hij naar de universiteit van zijn zevende jaar tot zijn achttiende. Na zijn schoolperiode ging hij op reis en gaf hij onder andere les in Zuid-India en bezocht hij Singapore en reisde hij door Australië. Toen hij terugkwam in de UK studeerde hij Engelse literatuur in Cambridge. Hij won in deze periode zelfs een Douglas Chivers voor een uitmuntende Shakespeare-beurs die hij organiseerde. Hierna studeerde hij als een film- en televisieproducent in Bristol. 

Na zijn studie werkte hij lange tijd voor de BBC en schreef hij scripts voor televisieseries. Zo werkte hij ook nog voor ITV en Channel 4. In 2014 bracht hij pas zijn eerste boek uit. Hij schreef Iene miene Mutte en deze werd groots onthaald door de pers en publiek. Het zijn voornamelijk thrillers die hij schrijft en vaak gaan ze over moorden. Bij al zijn lezers weet hij wel iets te triggeren. Zo leg je een boek van MJ Arlidge niet zomaar weg. Daar zijn ze volgens lezers veel te spannend voor. 

Bestseller: Iene Miene Mutte 

MJ Arlidge schreef in totaal 10 boeken in de Helen Grace serie. Maar Iene Miene Mutte is de eerste die hij schreef en dit is één die zal blijven beklijven. In dit boek word je meegezogen in het recherche werk van Helen Grace. Zij is inspecteur en samen met haar team moet lost ze verschillende moorden op. In dit boek wordt ze geconfronteerde met een gewiekste psychopaat. Hij kiest heel zorgvuldig zijn slachtoffers uit en daardoor is hij enorm moeilijk te traceren. Het is een ziek spel van de moordenaar die zijn slachtoffers voor een dilemma zet: doden of gedood worden. 

Hoe dit werkt? De psychopaat kiest altijd tweetallen uit om te ontvoeren. Vervolgens zet hij ze voor een dilemma. Je kan namelijk zijn spel overleven door degene met wie jij ontvoerd bent te vermoorden. Hierdoor komen er in korte tijd veel slachtoffers aan het licht. De taak aan Helen Grace om in Iene Miene Mutte erachter te komen wie deze zieke geest is en hoe ze hem kunnen vinden.  

Meer boeken van MJ Arlidge 

Deze schrijver is vooral bekend door zijn Helen Grace reeks. Zo worden ze echter niet genoemd, maar omdat Helen Grace toch keer op keer het hoofdpersonage in de boekenreeks is kan je wel zeggen dat het een reeks begint te worden. Wij zetten een paar van de beste voor je op een rij. 

Kom eens gauw 

Op moment van lezen kan het zijn dat dit boek al uit is. Zo komt op juni 2022 het boek Kom eens gauw uit. Helen Grace moet een brute moord zien op te lossen. Dit is een moord die gepleegd is op een tienerzoon en een veertig jarige vrouw. Beiden zijn ze vermoord in hun slaapkamer, maar wat is het verband tussen de twee moorden? Naast dat ze probeert de moordenaar op te sporen loopt haar aardsvijand ook nog eens op vrije voeten. Ze zal dus achterom moeten kijken in dit boek om niet gepakt te worden. 

Wie niet weg is 

Het is misschien wel het beste boek dat MJ Arlidge heeft geschreven. Zo speelt Wie niet weg is zich af in de gevangenis. Helen Grace is in de gevangenis beland en moet hier ineens een heel ander spel spelen dan die van inspecteur. Om te overleven moet ze keuzes maken. Wanneer in de cel naast haar iemand wordt vermoord komt ze tot de ontdekking dat ze zich in het hol van de leeuw bevindt. Dit boek is letterlijk spannend tot aan de allerlaatste bladzijde. 

Niemand zeggen 

Wil je een thriller lezen die ook nog eens actueel is? Dan is Niemand zeggen het boek waar jij op hebt gewacht. Zo speelt hij zich af in een pandemie en gaat het land verder en verder achteruit door een economische recessie. Er ontstaat door dit alles meer geweld en Helen Grace breekt ondertussen haar hoofd over drie verschillende moordzaken. In eerste instantie lijken deze niets met elkaar van doen te hebben. Tot ineens een privédetective die met de zaken bezig was wordt verbrand kan het geen toeval meer zijn. Helen moet de laatste overlevende zien te redden. 

Het poppenhuis 

In 2015 kwam dit boek al uit, maar dat maakt hem niet minder spannend. Zo vindt Helen Grace in dit boek van MJ Arlidge een door lichaam op het strand. Deze ligt half begraven onder het zand. Helen Grace komt ter plaatse en weet gelijk dat ze te maken heeft met een berekende moordenaar. De vrouw was namelijk al jarenlang dood, en toch wist ze nog berichten te sturen naar familie en vrienden. Ze was niet als vermist opgegeven, hoe wist de moordenaar dit verborgen te houden, en waar houdt hij zich schuil? 

Meer over MJ Arlidge 

MJ Arlidge schrijft dus al jarenlang de boekenreeks over Helen Grace. Je zal bij deze boeken nooit de spanning een minuut verliezen waardoor het echt een thriller is. Om iedere hoek gebeurt wel wat en op de achtergrond spelen er ook nog een aantal zaken. Zijn verleden in de film- en tv-industrie helpen deze schrijver bij het bedenken van perfecte verhaallijnen. Je mag dan ook verwachten dat de komende jaren er nog veel meer boeken gaan uitkomen met soort gelijke naam. Lees jij met ons mee, in de juiste volgorde?