Wat is saffraan?

Saffraan zijn de goudkleurige en prikkelende stigma's van de herfstkrokus. Het wordt gedroogd en gebruikt om voedsel op smaak te brengen en als kleurstof om voedsel en andere producten te kleuren.

Saffraan heeft een stevig en exotisch aroma en een bittere smaak, en is een behoorlijk dure specerij met een historische culinaire betekenis. De overblijvende plant behoort tot de Iridaceae familie. De naam saffraan komt echter van het Arabische woord Zaffran.

Waarom zijn saffraan supplementen duur?

De relatief hoge kosten van een saffraan supplement zijn te wijten aan de arbeidsintensieve oogst. Eerst scheiden boeren de delicate draden handmatig van elke bloem. Daarna verhitten en genezen ze de draden om hun smaak te verbeteren. De extra arbeid zorgt voor de kosten en baten van saffraan. Daarom wordt het ook wel de koning der specerijen genoemd.

Er zijn ongeveer 70.000 bloemen nodig om 1 kilo gedroogde draden of stigma's te produceren. Meer dan 200.000 gedroogde stigma's leveren 500 gram pure saffraan op. De saffraan teelt vindt plaats onder specifieke klimatologische omstandigheden in Iran, India en Zuid-Europa. De voordelen van saffraan supplementen zijn divers.

Waar wordt saffraan voor gebruikt?

Voornamelijk is saffraan een natuurlijke smaakmaker voor delicatessen. Verder gebruiken mensen het als conserveermiddel, natuurlijke kleurstof en hoofdingrediënt in veel keukens. Ook gebruiken veel mensen het als farmaceutisch en traditioneel medicijn.

Als gevolg daarvan verfijnt saffraan wereldwijd een breed scala aan keukens. Het is bijvoorbeeld een uitstekende toevoeging aan de Spaanse Paella, Indiase Pulao, Iraanse stoofschotels, zeevruchten en dessertrecepten.

Het is ook een belangrijk ingrediënt in specifieke Franse recepten. Andere gevierde gerechten zijn Iraanse gestoomde saffraanrijst met tahdig, Perzische amandeltaart en Indiase recepten met saffraansiroop.

Zitten er veel antioxidanten in saffraan supplementen?

Ja, saffraan onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het een grote verscheidenheid aan plantaardige stoffen in zich heeft die fungeren als antioxidanten. De belangrijkste saffraan antioxidanten zijn crocine, crocetine, safranal en kemperanol. Volgens onderzoeken beschermen ze je cellen tegen zowel vrije radicalen als oxidatieve stress.

Crocine en crocetine zijn carotenoïde pigmenten. Ze geven kleur aan saffraan. Beide verbindingen hebben antidepressieve eigenschappen. Safranal geeft saffraan zijn unieke smaak en aroma.

Gezondheidsvoordelen van saffraan

Saffraan heeft een sterk aroma en een prachtige kleur. In de Ayurveda wordt saffraan gezien als een natuurlijk kalmerend en slijmoplossend middel. Het is een rijke bron van antioxidanten met talloze voordelen voor de gezondheid.

Bovendien speelt saffraan een belangrijke rol bij de behandeling van astma. Het is een emmenagoog en apoptogeen middel. Het kan dus helpen om natuurlijke immuniteitsboosters zoals saffraan in je dagelijkse dieet op te nemen. Saffraan is een opslagplaats van carminatieve, diaforetische en afrodisiacum eigenschappen.

In de oudheid gebruikten mensen saffraan in opioïde preparaten als pijnstiller. Studies stellen dat saffraan de stemming verbetert en oxidatieve stress bestrijdt. Saffraan is over het algemeen veilig om te consumeren voor alle leeftijden binnen de voorgeschreven doseringen.

Saffraan bevat de volgende pigmenten: 

  • Crocin
  • Crocetine
  • Picrococine
  • Safranal

De voordelen en toepassingen van saffraan zijn prominent dankzij de aanwezigheid van deze stoffen.

Carotenoïden zoals crocine en crocetine zijn verantwoordelijk voor de rode kleur van saffraan. Ze hebben antidepressieve eigenschappen. Studies suggereren dat ze ook hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren, eetlust verminderen en helpen bij gewichtsverlies.

Kaempferol in saffraanbloemblaadjes heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen, heeft kankerwerende eigenschappen en werkt als antidepressivum.

Tot slot helpt safranal om saffraan zijn kenmerkende geur en smaak te geven. Bovendien toont onderzoek aan dat het je geheugen en leervermogen helpt verbeteren en je humeur verbetert. Het beschermt je hersencellen ook tegen oxidatieve stress.

Laten we de mogelijke gezondheidsvoordelen van saffraan uitgebreid doornemen.

1. Saffraan is een krachtige antioxidant

Een saffraan supplement bevat verschillende plantaardige verbindingen die fungeren als antioxidanten. Deze antioxidanten zijn onder andere crocine, crocetine, safranal en kaempferol. Ze helpen je cellen te beschermen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen.

2. Saffraan verbetert de stemming

Het ‘zonneschijn-kruid’ saffraan verhoogt je stemming. Dat komt door safranal, een antioxidant. Veel supplementen gebruiken saffraan omdat het effectief is voor de behandeling van milde tot matige depressies. Bovendien zijn er geen bijwerkingen zoals behandelingen op basis van supplementen.

3. PMS-symptomen verminderen

Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor een reeks lichamelijke, emotionele en psychologische onevenwichtigheden. De symptomen manifesteren zich voor het begin van de menstruatie. Saffraan kan helpen de PMS symptomen te verminderen.

Wetenschappelijke waarnemingen geven aan dat een dagelijkse inname van saffraan van 30 mg effectiever is dan een placebobehandeling. Bovendien vermindert de cortisolspiegel (stresshormoon), waardoor de angst afneemt.

4. Saffraan verhoogt libido

Volgens onderzoeken stimuleren supplementen met kruiden afrodisiaca je libido. Saffraan heeft mogelijk afrodiserende eigenschappen voor zowel mannen als vrouwen. Daarom kan regelmatige inname van voorgeschreven saffraan de erectiele functie aanzienlijk verbeteren. Het is effectief, vooral voor mensen onder antidepressieve medicatie.

5. Vermindert de eetlust en bevordert gewichtsverlies

De voedingsvezels in saffraan geven je langer een vol gevoel. Daarom voelen mensen die saffraan supplementen gebruiken zich aanzienlijk vol. De voedingsvezels verminderen ook de eetlust en beperken ongezond snacken. Het voorkomt dus eetbuien en bevordert gewichtsverlies.

6. Verlaagt de bloeddruk en voorkomt hartaandoeningen

Volgens onderzoek kunnen de antioxidanten in saffraan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. De flavonoïden, vooral lycopeen, die in saffraan zitten, kunnen extra bescherming bieden.

Saffraan is rijk aan kalium, en regelmatige inname van saffraan helpt bij het verwijden van de bloedvaten. Het verwijdert verder verstoppingen uit je slagaders. Saffraan verlaagt dus je bloeddruk om hartstilstanden en beroertes te voorkomen.

Uit een onderzoek blijkt dat mensen uit het Middellandse Zeegebied die saffraan eten als onderdeel van een regelmatig dieet, minder vaak hartaandoeningen hebben. Dit kan komen door de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van saffraan. Het heeft ook cholesterolverlagende voordelen. Bovendien verlaagt de aanwezigheid van crocetine het slechte of schadelijke cholesterol in je bloed.

Het voorkomt ook het dichtslibben van vetafzettingen in bloedvaten en slagaders. Daarom verlaagt het je risico op hartaanvallen of aanverwante hartaandoeningen. Saffraan verhoogt ook je immuniteit.

7. Verlaagt de bloedsuikerspiegel bij diabetici

Volgens onderzoek kan het hydroalcoholische extract van saffraan de bloedsuikercontrole verbeteren door de nuchtere bloedsuikerspiegel te verlagen bij T2D patiënten. Het heeft echter geen significant effect op andere aspecten van diabetescontrole bij diabetici. Saffraan kan de insulinegevoeligheid verhogen.

8. Saffraan verbetert het gezichtsvermogen

Verschillende waarnemingen tonen aan dat een saffraan supplement het gezichtsvermogen verbetert bij volwassenen met een voorgeschiedenis van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). Bovendien beschermen de antioxiderende eigenschappen in saffraan tegen schade door vrije radicalen die geassocieerd wordt met AMD.

9. Goede eigenschappen voor de huid

Naast de culinaire toepassingen heeft saffraan verschillende schoonheidsvoordelen. Het ontstekingsremmende ingrediënt zorgt voor een smetvrije uitstraling van je huid. Daarom gebruiken verschillende schoonheidscrèmes en andere cosmetische producten saffraan als hoofdingrediënt. Saffraan laat de huid namelijk stralen en maakt haar zacht en soepel.

10. Saffraan is ook goed tegen haaruitval

Het niet-culinaire gebruik van saffraan komt ook terug in haarverzorging. De antioxiderende eigenschap van saffraan helpt haarbeschadiging te herstellen en bevordert de groei. Je kunt een theelepel saffraandraadjes mengen met amandelolie of kokosolie. Masseer je haar goed in voor een gezonde groei.

Saffraan is niet goedkoop, maar wel goed

Kortom, een saffraan voedingssupplement is zeker niet goedkoop, maar brengt dan ook een hele hoop potentiele voordelen met zich mee. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen of jij dat allemaal de prijs waard vindt.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.