smiling baby lying on white mat
Photo by Victoria Akvarel on Pexels.com
/

Wat zijn de populairste namen in Nederland?

Als je aan Nederland denkt, denk je misschien aan de mooie grachten van Amsterdam, de kleurrijke tulpenvelden of de windmolens. Maar heb je je ooit afgevraagd wat de populairste namen zijn in Nederland? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en ontdekken we de meest voorkomende namen in Nederland.

Inleiding

Nederland heeft een rijke geschiedenis en een diverse bevolking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel verschillende namen voorkomen in Nederland. Van traditionele namen tot moderne namen, Nederland heeft het allemaal. Maar wat zijn nu eigenlijk de populairste namen in Nederland?

Top 10 jongensnamen

Laten we beginnen met de populairste jongensnamen in Nederland. Hieronder vind je de top 10 van jongensnamen in Nederland:

 1. Sem
 2. Noah
 3. Daan
 4. Lucas
 5. Levi
 6. Finn
 7. Luuk
 8. Bram
 9. Milan
 10. Jesse

Top 10 meisjesnamen

Maar wat zijn nu de populairste meisjesnamen in Nederland? Hieronder vind je de top 10 van meisjesnamen in Nederland:

 1. Emma
 2. Tess
 3. Sophie
 4. Julia
 5. Mila
 6. Anna
 7. Sara
 8. Eva
 9. Zoë
 10. Nora

Kiezen van een naam

Het kiezen van een naam voor je kind kan een lastige klus zijn. Veel ouders willen een naam die past bij hun achternaam, die niet te veel voorkomt en die ook nog eens een mooie betekenis heeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel bronnen beschikbaar waar je inspiratie kunt opdoen voor namen, zoals websites, boeken en apps. Zo is er ook een blog met de de leukste korte, pittige namen om inspiratie op te doen.

Oorsprong van de populairste namen

Veel van de populairste namen in Nederland hebben een Nederlandse oorsprong. Zo komt de naam Daan van het Nederlandse woord "dapper" en betekent de naam Emma "groot, machtig". Maar er zijn ook namen met een internationale oorsprong, zoals de naam Noah die van oorsprong Hebreeuws is en "rust, troost" betekent.

Regionale verschillen

Het is interessant om te zien dat er regionale verschillen zijn in de populairste namen in Nederland. Zo zijn de namen Sem en Emma bijvoorbeeld het populairst in de provincie Noord-Brabant, terwijl de naam Noah juist het meest voorkomt in de provincie Zuid-Holland.

Populariteit door de jaren heen

Namen komen en gaan, en dat geldt ook voor de populairste namen in Nederland. Zo was de naam Jan in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw de meest voorkomende jongensnaam, terwijl de naam Emma pas sinds het begin van de 21e eeuw echt populair is geworden.

Invloed van beroemdheden

Beroemdheden hebben vaak een grote invloed op de populariteit van namen. Zo zien we bijvoorbeeld dat de naam Sem populairder is geworden sinds voetballer Wesley Sneijder zijn zoon deze naam gaf. Ook de naam Daan is populairder geworden sinds zanger Marco Borsato zijn zoon zo noemde.

Trends in namen

Naast de invloed van beroemdheden zijn er ook trends te zien in namen. Zo zijn namen die eindigen op de letter "a" momenteel erg populair, zoals Emma, Julia, Sara en Zoë. Ook namen met dubbele medeklinkers, zoals Finn en Milan, zijn momenteel in trek.

Namen van dieren

Niet alleen mensen hebben namen, ook dieren worden vaak vernoemd. In Nederland zijn namen als Max, Luna en Bo populair voor honden, terwijl katten vaak namen krijgen als Simba, Sjors en Saartje.