Als je een fles wijn opent, denk je misschien dat hij in één keer leeg moet. Dit is inderdaad het beste, maar je kunt een geopende fles wijn ook bewaren. De meeste wijnen behouden hun smaak tot een dag of drie na het openen. Dit is overigens alleen het geval als je de wijn op de juiste manier bewaart. Hier gaat het vaak mis, want veel mensen weten niet hoe ze dit doen. Wil je voorkomen dat je de wijn straks alsnog door de gootsteen kunt spoelen? Lees dan verder, want wij vertellen je hier hoe jij je geopende fles wijn langer lekker houdt!
Sluit de fles af
Zodra je een fles wijn opent, kan er zuurstof bij. Dit lijkt misschien niet erg, maar dat is het wel. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat de wijn gaat oxideren. De smaak gaat steeds verder achteruit naarmate de wijn langer in aanraking komt met zuurstof. Sluit de fles daarom altijd weer af als je de wijn wilt bewaren. Bij een fles met schroefdop is dit makkelijk, want je draait de dop er dan gewoon weer op. Een wijnfles met kurk afsluiten is een grotere uitdaging. Zodra de kurk eenmaal uit de fles is, krijg je hem er moeilijk weer in.
Heb een fles met kurk, maar krijg je deze met geen mogelijkheid meer in de fles? Dan biedt een wijnstopper uitkomst. Als je dit hulpmiddel in de fles drukt, wordt deze luchtdicht afgesloten. Je hoeft dan niet bang te zijn dat er nog zuurstof bij de wijn komt. Er blijft alleen wel wat lucht in de fles zitten. Met een vacuümpompje kun je dit verwijderen.
Overgieten in een afsluitbare fles
Wie niet vaak wijn drinkt, heeft waarschijnlijk geen wijnstopper en vacuümpomp in huis. Kijk in dat geval of je nog een lege (fris)drank fles hebt staan. Is dit het geval? Bewaar de aangebroken wijn hier dan in. Maak de fles eerst goed schoon voordat je de wijn overgiet. Je voorkomt zo dat een Merlot, Cabernet Sauvignon of Chardonnay wijn naar cola of sinas gaat smaken.
Bewaar geopende wijn in de koelkast
Er zijn mensen die een aangebroken fles wijn op het aanrecht laten staan. Doe dit niet, tenzij je hem de volgende dag alsnog door de gootsteen wilt spoelen. Zuurstof heeft zo vrij spel, waardoor de wijn snel zijn smaak verliest. Bewaar een aangebroken fles wijn daarom altijd in de koelkast. Dit geldt niet alleen voor witte wijn en rosé, maar ook voor rode wijn. De lage temperatuur in dit apparaat zorgt dat wijn zijn smaak minder snel verliest.
Zet de fles rechtop
Om aangebroken wijn langer lekker te houden, is het belangrijk om de fles rechtop te bewaren. Leg je de fles neer? Dan wordt een groter deel van de wijn blootgesteld aan zuurstof. Daarbij komt dat een geopende fles wijn kan gaan lekken als je deze neerlegt. Zo kan er wijn langs de wijnstopper sijpelen. Je koelkast komt er zo mogelijk helemaal onder te zitten en dat is geen pretje.