Theo Hoogstraaten

Theo Hoogstraaten

Theo Hoogstraaten werd op 9 juli 1948 in Mijdrecht geboren. Hij was de oudste van drie kinderen in het gezin Hoogstraaten. Theo was als kind al creatief. Hij hield van muziek maken, schrijven, tekenen en schilderen. Op elfjarige leeftijd leerde Theo van zijn opa op de typemachine zijn verhalen uit te werken. Bij opa thuis typte hij zijn eerste toneelstuk ‘De verkeerde dader’. Na de basisschool ging Theo in Amsterdam naar de HBS. Hij kreeg daar les van een leraar Nederlands die de verhalen en opstellen die hij schreef niet beoordeelde op de inhoud, maar ze heel streng corrigeerde op taalfouten. Hij had aan zijn leerlingen een zelfgeschreven boekje uitgedeeld met een omschrijving van alle fouten die gemaakt konden worden. Iedere fout had hij een nummer gegeven. Zijn leerlingen kregen hun opstellen terug met allemaal cijfers in de kantlijn. Ze moesten dan zelf aan de slag om hun fouten op te zoeken en te verbeteren. Theo vond dat niet leuk en schreef daarom geen verhalen meer.

In 1965 kwam Theo van de middelbare school en besloot hij naar de Pedagogische Academie te gaan. Hij was een tijdje meester op een basisschool en studeerde daarna Nederlands en geschiedenis. Doordat zijn studies en het lesgeven al zijn aandacht opeisten, kwam Theo niet meer op het idee om verhalen te gaan schrijven. Gelukkig vroeg een uitgever hem om een geschiedenislesboek voor middelbare scholen te schrijven. Nadat hij het lesboek af had was de stap naar het schrijven van spannende leesboeken snel gemaakt. Theo begon in 1983 met het schrijven van ‘Het Nerthusmysterie’ maar dat kwam pas als derde uit. Uitgevers vonden het boek in eerste instantie niet goed genoeg. Achteraf bleek dit een vergissing. ‘Het Nerthusmysterie’ bereikte de top-5 van de kinderjury en is inmiddels opnieuw verschenen als Penta Basic pocket. Theo debuteerde met ‘De ramp’. Het boek vertelt over een ongeluk in een denkbeeldige kerncentrale in Noord Holland. Theo werd op het idee gebracht door een echte ramp in de kerncentale van Tsjernobyl in Rusland.

Theo’s boeken gaan vaak over misdaad. Dat komt omdat zijn opa politieman was en Theo er zelf ook graag één wilde worden! Maar Theo’s boeken gaan nooit alleen over misdaden. Hij besteedt veel aandacht aan het uitwerken van de personages en de dialogen in zijn boeken. Naast zijn crimi’s schreef Theo ook een aantal historische jeugdromans en toekomstverhalen. Het laatst verscheen ‘De toren van de zeven verdiepingen’. Dat boek is eigenlijk een combinatie tussen een crimi en een geschiedenisverhaal. Het boek gaat over de tweeling Fiona en Fenno die samen het recherchebureau ‘Fiofen’ hebben opgezet. Ze krijgen onder andere te maken een opdracht die hen terugvoert in de geschiedenis.

Theo woont samen met zijn vrouw Marianne en hun koningspoedel Bonito in West-Knollendam (Zaanstad). Hij is niet alleen schrijver maar ook decaan op een middelbare school in Alkmaar (dat is iemand die leerlingen helpt met het uitzoeken van een goede studie). Omdat Theo veel energie in zijn schoolbaan stopt, helpt Marianne hem bij het schrijven. Ze typt bijvoorbeeld Theo’s verhalen op de computer uit, geeft er commentaar op en verbetert de fouten. Ook bedenkt ze vaak de titels van de boeken. Theo houdt naast boeken schrijven veel van reizen, gitaarspelen, fotograferen en tekenen of schilderen.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.