Angels. Als, dan, niet…

Angels. Als, dan, niet…
Titel:Angels. Als, dan, niet…
Auteur:Syl van Duyn
Uitgeverij:Van Goor, 2008
ISBN:978 90 475 0349 1
Illustraties:

Val in de diepte

‘Als ze niet met Eddie was meegegaan naar het strand, dan had hij haar niet gezoend. Als ze niet verliefd op Eddie was geworden, dan was hij misschien niet dood geweest. Als Eddie nog had geleefd, dan zouden Touria, Frenk en Jelle hem niet zo missen.’ Het leven van de zestienjarige Touria wordt ineens heel ingewikkeld als haar vriend van het balkon valt, en overlijdt.

De Amsterdamse Touria is een heel normaal meisje. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader, ze zit op de havo en heeft een vakantiebaantje bij de buurtsuper. Alles gaat z’n gangetje, totdat ze de twintigjarige Eddie tegenkomt. ‘Hij was knap en grappig (…) Hij was de tweelingbroer van Frenk, die al een paar jaar mijn buurjongen was. (…) Vanaf het eerste moment dat ik Eddie zag was ik verloren.’ Touria is binnen de kortste keren ontzettend verliefd op Eddie en laat zich verleiden tot dingen die ze anders nooit zou doen. Helaas is de liefde van korte duur. Eddie valt – in bijzijn van Frenk, Jelle en Touria – van het balkon. Hij is dood. Touria weet zich geen raad, zondert zich af en raakt in zichzelf gekeerd. En dan heeft ze ook nog de problemen met haar vader, die haar naar Marokko wil sturen. Ze kan hem nooit vertellen dat ze verliefd was op Eddie, hij zou helemaal gek worden.

Schrijfster Syl van Duyn heeft met haar boek ‘Angels’ een mooi verhaal geschreven. Het boek leest heel vlot en Touria krijgt te maken met situaties waar veel zestienjarigen mee zullen moeten omgaan: verliefd worden, werken in een saaie supermarkt, het verlies van een goede vriend. Toch is het verhaal niet zo spannend en pakkend als het misschien had kunnen zijn. Hoewel Syl van Duyn prettig schrijft, blijven haar personages wat oppervlakkig. Dat is jammer, want daardoor is ‘Angels’ geen boek dat heel lang in je hoofd blijft zitten. In de opzet van het boek is de schrijfster wel geslaagd. Zo begint ‘Angels’ met een terugblik van Touria. Omdat je het verhaal dan nog niet gelezen hebt, kun je dit stuk op verschillende manieren begrijpen. Pas aan het eind van het boek wordt duidelijk wat er echt aan de hand is…

Touria, Frenk en Jelle kunnen de dood van Eddie niet verwerken. Jelle probeert contact te leggen met de geest van Eddie en Frenk is midden in de nacht zogenaamd met Eddie een potje aan het basketballen op het pleintje. Touria mag van haar ouders, en vooral van haar vader, niet meer met Frenk en Jelle omgaan. Maar misschien is die vriendschap wel de enige mogelijkheid om het verlies van Eddie te verwerken. Touria worstelt met grote vragen, totdat ze de oplossing heeft gevonden. Maar of die oplossing haar echt gelukkig maakt…?

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.