Piratenzoon

Piratenzoon
Titel:Piratenzoon
Auteur:Rob Ruggenberg
Uitgeverij:Querido, 2017
ISBN:978 90 451 2103 1
Illustraties:

Gevangen op zee

Het is het jaar 1602. De jonge Zain, zoon van een Marokkaanse zeerover en een Nederlandse slavin, is onderweg naar de paleisschool in Istanboel als het schip waarop hij meevaart wordt gekaapt door Spaanse zeelieden. Alle opvarenden worden gevangengenomen en als slaven aan het werk gezet op de Spaanse oorlogsschepen. Zo komt Zain uiteindelijk terecht in het land van zijn moeder, dat zich midden in de Tachtigjarige Oorlog met Spanje bevindt. Gaat hij de oorlog overleven? En zal hij zijn moeder weer zien?

Hoewel Zain graag naar haar terug wil, heeft hij er ook moeite mee dat zijn moeder niet in dezelfde god als hij gelooft. ‘Ze deed wel alsof ze islamiet was geworden, maar Zain zag soms hoe ze stilletjes tot haar christelijke god bad.’ Tijdens zijn gevangenschap put Zain steun uit het geloof, maar de oorlog zet hem ook aan het denken. In de ontmoetingen met Nederlandse ‘ongelovigen’ herkent hij vooral verschillen. Zou het dan ooit wel iets kunnen worden met Kat?

Er zijn twee verhaallijnen: die van Zain en die van Kat, een Nederlands meisje dat samen met haar broer Splinter in een hutje in het ‘Verdronken Land’ rondom Sluis woont. Terwijl de wolven op de loer liggen, proberen zij en Splinter te overleven door aangespoelde lichamen te beroven van waardevolle spullen. De verhaallijnen komen bij elkaar als Zain een van die lichamen is. Kats perspectief geeft je een idee van de impact van de oorlog op het leven van ‘gewone’ burgers.

Zain toont zich een loyale en zorgzame vriend – voor de vechtgrage Ibrahim, en zelfs voor Ghalib, met wie hij eigenlijk niet overweg kan. Dat maakt hem een personage met wie je gemakkelijk meeleeft. En hij maakt heel wat mee! Rob Ruggenberg schetst levendig en met veel details het keiharde leven op zo’n Spaanse galei, de spannende maar rampzalige zeeslagen, en het leven in een bezette stad. Als een film rollen de beelden aan je voorbij.

Boem! Boem! Boem! De kanonnen van de San Luis bulderden. Twee kogels gingen naast, maar de derde was een voltreffer en raakte het Nederlandse oorlogsschip onder het hoofddek. Zain zag versplinterde balken door de lucht vliegen. Om hem heen brak de hel los.

‘Piratenzoon’ is dan ook geen vrolijk verhaal, maar wél een verhaal dat je vermoedelijk nog niet kent. Wist je al dat er bijna 1400 Noord-Afrikaanse galeislaven meevochten in de Tachtigjarige Oorlog? Voor dit boek is Rob Ruggenberg de geschiedenis ingedoken en heeft hij oude documenten en ooggetuigenverslagen bestudeerd. Als je het verhaal uit hebt, volgt er meer informatie over enkele belangrijke gebeurtenissen en personen. Niet alleen spannend, maar ook leerzaam dus!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.