Test

Test.
Titel:Test.
Auteur:Mirjam Mous
Uitgeverij:Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN:978 90 003 2307 4
Illustraties:

Een ‘fantastische’ dag

‘De laatste zaterdag van juli beloofde een fantastische dag te worden.’

Elvis Long woont aan de Engels kust. De vakantie is net begonnen en hij heeft met Talisha afgesproken bij de pier, klaar om het mooie meisje – eindelijk – te versieren.

‘Tip: laat je niet voor de gek houden door gunstige voortekenen.’

Elvis is nog maar net onderweg als een zwerver hem een briefje toestopt:

‘DIT IS EEN TEST
WE HEBBEN JE VADER
VERTEL HET AAN NIEMAND
ANDERS TEKEN JE ZIJN DOOVONNIS’

En zo weet Elvis nog voor elf uur ’s ochtends: dit wordt geen fantastische zomerdag. Maar een fantastische thriller is ‘Test.’wel! Bizar en toch geloofwaardig.

In ruil voor het leven van zijn vader moet Elvis een serie opdrachten uitvoeren. Daar krijgt hij telkens twaalf uur de tijd voor. De opdrachten beginnen relatief eenvoudig, maar worden steeds moeilijker. Sommige opdrachten zijn ronduit luguber. De titel ‘Test.’ is dan ook erg toepasselijk. Lukt het hem, of zakt hij voor de test? Het verhaal is beklemmend. Elvis wil de opdrachten niet uitvoeren, maar zijn vader overleeft het niet als hij weigert. Daardoor krijgen de ontvoerders hem volledig in hun greep. Wat het extra angstaanjagend maakt: de ontvoerders weten alles wat hij doet en zegt. Hoe kan dat?

Elvis voert de opdrachten uit, geplaagd door tijdsdruk, en gaat ondertussen op onderzoek uit. Wie houdt zijn vader gevangen? Waar? Waarom? Het verhaal is in de ik-persoon geschreven. Je krijgt inzicht in Elvis’ angsten, vragen en overwegingen. Als je in ‘Test.’ duikt, kruip je automatisch in zijn hoofd. Je leeft en denkt met hem mee en stelt jezelf dezelfde vragen die hij zich stelt. Maar net als Elvis kun je onmogelijk vermoeden wie degene is die zijn leven op zijn kop zet.

Alle zesendertig hoofdstukken hebben een Engelse titel, zoals ‘Double trouble’ of ‘The walls have ears’. Het zijn allemaal titels van liedjes van Elvis Presley, naar wie Elvis Long vernoemd is (zijn vader is zelfs Elvis-imitator!). Dit past bij de sfeer van het boek en versterkt het beeld dat het verhaal zich in Engeland afspeelt.

Het boek is met 284 pagina’s en zeven uit te voeren opdrachten wat aan de lange kant, maar door de heerlijk leesbare schrijfstijl van Mirjam Mous vlieg je er vlot doorheen. De originele ontknoping maakt het absoluut de moeite waard om het boek in één keer uit te lezen. Mous weet je met ‘Test.’ in haar greep te houden, net zoals Elvis klem zit in de greep van de ontvoerders. Deze moderne thriller blijft je bezighouden, ook als je hem al uit hebt.

Tip: als je ‘Test.’ uit hebt, lees het dan (later) nog eens. Met de ontknoping in je achterhoofd is het boek nóg beklemmender.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.