Avonturen van Baron von Münchhausen

Titel:Avonturen van Baron von Münchhausen
Auteur:Nicolaas Matsier
Uitgeverij:Hoogland en Van Klaveren, 2010
ISBN:978 90 8967 054 0
Illustraties:met illustraties van 18 Nederlandse illustratoren:

Absurde avonturen van de beroemde baron

Hij trok zichzelf aan zijn haren uit een moeras, liet zich afschieten op een kanonskogel en klom naar de maan om zijn wapen terug te halen. De avonturen van Baron von Münchhausen zijn absurd. Toch lezen we al meer dan 200 jaar over deze avonturier. Om weer een nieuwe generatie kennis te laten maken met Baron von Münchhausen vertaalde en bewerkte Nicolaas Matsier 18 beroemde verhalen over de baron.

Op een dag waarop ik al mijn kogels verschoten had stuitte ik onverwachts op een statig hert […] Ik laadde onmiddellijk met buskruit en erbovenop een goeie handvol kersen […] Zo vuurde ik op hem, en raakte hem precies in het midden in het voorhoofd, tussen de takken van het gewei. […] Een jaar of twee later was ik met een jachtgezelschap in hetzelfde woud – en kijk eens aan – daar komt een edelhert voor de dag met een mooie volgroeide kersenboom midden in zijn gewei.

Baron von Münchhausen heeft echt bestaan. Zijn volledige naam was Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen en hij leefde in de 18e eeuw. Von Münchhausen was een edelman die vocht in het Russische leger tegen de Turken. Toen hij gestopt was met zijn werk in het leger, trok hij zich terug op zijn landgoed. Daar vertelde hij zijn gasten over zijn avonturen. De baron vertelde niet wat er precies gebeurd was, maar verzon allemaal sterke verhalen en gekke gebeurtenissen om de aandacht van de gasten erbij te houden. Nog tijdens het leven van de baron verschenen de eerste boeken met daarin avonturen van de Baron von Munchhausen.

Ik zat nog in de wolken toen mijn touw brak en ik een paar kilometer viel. Mijn val sloeg een gat van een meter of twintig. Er zat niks anders op dan naar huis gaan, een spade halen, en mezelf uitgraven.

Voor ‘Avonturen van Baron von Münchhausen’ koos Nicolaas Matsier de leukste verhalen van de baron uit. Nu denk je misschien: wat is er dan zo speciaal aan dit boek? Er zijn vast wel meer boeken over de baron, als hij zo beroemd is. Dat is ook zo. Maar wat dit boek zo bijzonder maakt, zijn de illustraties. Elk verhaal uit ‘Avonturen van Baron von Münchhausen’ is geïllustreerd door een andere tekenaar! Het is heel leuk om te zien hoe elke illustrator een andere baron heeft getekend. Marit Törnqvist tekende de baron helemaal in stijl van het leger uit de 18 eeuw met een mooi uniform. Een groot verschil met de baron van Sylvia Weve, die door de felle kleuren en manier van tekenen een beetje een karikatuur lijkt. De tekenstijl van elke illustrator is ook heel herkenbaar. Kun jij bij elke afbeelding raden wie het heeft getekend?

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.