Boer Boris gaat naar zee

Boer Boris gaat naar zee
Titel:Boer Boris gaat naar zee
Auteur:Ted van Lieshout
Uitgeverij:Gottmer, 2013
ISBN:978 90 257 5447 1
Illustraties:Philip Hopman

Wat is het toch fijn om boer te zijn!

Boer Boris heeft een boerderij en daar horen een heleboel dingen en dieren bij. Kijk, lees en tel maar mee in de drie boeken die er inmiddels zijn verschenen over deze leuke kleine boer!

In ‘Boer Boris’ maak je kennis met kleine boer Boris en lees je al tellend welke dieren en dingen er allemaal te vinden zijn op de boerderij. Het begint met één rode tractor; daarmee rijdt boer Boris over het land. Op de volgende bladzijde zie je dat er ook twee schuren bij de boerderij horen. En een pagina verder staan drie verschrikkers… Tel jij ook mee tot tien?

Boer Boris heeft een boerderij.
Daar horen 4 machines bij.
Die zijn voor ’t zaaien, oogsten, poten.
En één voor zomaar, een hele grote!

Een boer moet natuurlijk ook wel eens uitrusten van al dat harde werk. In ‘Boer Boris gaat naar zee’ heeft boer Boris vakantie en bereidt hij zich voor op een dagje strand. Boris pakt zijn kleine koffertje, maar al snel wil hij zo veel spulletjes en dieren meenemen dat hij de tractor met aanhangwagen maar meeneemt. Het paard Knol wordt voor de tractor gespannen en zo vertrekt de lange stoet naar het strand.

Koe Clara en haar kalfje gaan onmiddellijk in zee.
De varkens en het schaapje en de kippetjes gaan mee.
Boer Boris wil niet zwemmen, hij blijft liever op het strand.
Hij bouwt een wonderschoon kasteel van water en van zand.

In ‘Boer Boris in de sneeuw’ wordt de warmte verruild voor de koude winter. Als boer Boris wakker wordt is de hele boerderij bedekt door een mooie witte laag verse sneeuw. Snel haalt Boris een deken voor het paard en samen met zijn broertje Berend en zijn zusje Sam maakt hij een grote sneeuwpop. En dan moet er weer gewerkt worden van Boer Boris. Hij stapt in zijn grote gele schuifmachine en veegt alle sneeuw van het erf af.

Langzaam komen kleuren terug die onder sneeuw verdwenen:
het groene van de weide, het oranje van de penen,
de varkens worden roze en de kippen worden blauw.
En Sam moet gauw naar binnen, want ze bibbert van de kou.

Ted van Lieshout rijmt er vrolijk op los in de boeken over Boer Boris. De versjes huppelen bijna over de pagina’s heen en spelenderwijs tel je tot tien, leer je kleuren en raak je helemaal vertrouwd met de boerderij en al haar bewoners. Philip Hopman maakte een passend decor voor het vrolijke leven op de boerderij in prachtige pastelkleurige illustraties. De platen zien er zo gezellig uit, dat je als lezer niets liever wilt dan rondstappen op de boerderij en kennis wilt maken met alles en iedereen. Met de boeken over Boer Boris maakten Ted van Lieshout en Philip Hopman een boekenreeks die geliefd zal zijn bij jong en oud.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.