Het raadsel van alles wat leeft

Het raadsel van alles wat leeft
Titel:Het raadsel van alles wat leeft
Auteur:Jan Paul Schutten
Uitgeverij:Gottmer, 2013
ISBN:978 90 257 5346 7
Illustraties:Floor Rieder

Van slijmprik tot mens

‘Pas op! Bukken! Terwijl je dit leest wordt de aarde gebombardeerd door materiaal uit de ruimte.’

De aarde wordt bestookt door meteorieten en ruimtestof. Over hoeveel kilo per dag zou dat gaan? Wacht, eerst een quizje, daarna krijg je het antwoord.

1. Welk dier kan een vloeistof van ongeveer 100oC in de ogen van zijn tegenstander spuiten?
2. Welk dier kan zich in de hersenen van een mier nestelen en daar de macht overnemen?
3. Welk dier kan overleven bij zowel -200oC als +200oC?
4. Welk dier heeft de vorm van een honingdropje?

a. leverbot
b. trilobiet
c. bombardeerkever
d. beerdiertje

Heb je de vragen beantwoord? Dan komt hier de oplossing:

1. c, 2. a, 3. d, 4. b

En hoeveel kilo wordt de aarde nou dagelijks zwaarder? Tien, honderd, duizend misschien? Nee, miljoenen kilo’s! Waarom zou je dit soort dingen weten? Omdat al deze diertjes leven op dezelfde wereld als wij, en we zo toch een beetje met ze verbonden zijn, zelfs met die nare leverbot.

In ‘Het raadsel van alles wat leeft’ vertelt Jan Paul Schutten je alles wat je wilt weten over het leven op aarde. Niet alleen losse weetjes zoals je die net voorgeschoteld hebt gekregen, maar de hele geschiedenis van de aarde en het ontstaan van het leven komt aan bod. Je leert bijvoorbeeld dat de slijmprik een zeedier is waar wij mensen van afstammen. Dat klinkt niet heel chic, hè?

Het boek is opgedeeld in elf overzichtelijke delen die bestaan uit hoofdstukjes van twee pagina’s lang. Het is een mooi groot boek, met gouden randjes aan de pagina’s. Het ‘verhaal’ wordt verduidelijkt door de behulpzame illustraties van Floor Rieder, vaak voorzien van een grappig tekstje. Haar illustraties met weinig kleur zien eruit alsof er goed over nagedacht is. Daar heeft ze terecht het Gouden Penseel 2014 mee gewonnen!

‘Het raadsel van alles wat leeft’ is een boeiend en bijzonder leerzaam boek over de evolutie. Dieren veranderen doordat ze zich constant aanpassen aan hun omgeving. Daardoor ontstaan er steeds nieuwe soorten. Veel mensen geloven dat de aarde zoals hij nu is door evolutie tot stand is gekomen. Maar er zijn ook mensen die geloven dat God de hele wereld in zes dagen gemaakt heeft: het scheppingsverhaal. En er zijn mensen die in een combinatie geloven: God gebruikt de evolutie voor zijn schepping. Er zijn veel wetenschappers die onderzoek doen naar bijvoorbeeld waar en wanneer voor het eerst leven op aarde is ontstaan. En naar hoe oud de aarde is en welke (dier)soorten er vroeger hebben geleefd. Hierdoor is veel bewijs gevonden voor de evolutietheorie. Maar wat jij gelooft mag je natuurlijk helemaal zelf weten!

Vind je alles wat leeft óók zo’n raadsel? Dan vind je dit duidelijke boek vast interessant!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.