Het Ministerie van Oplossingen

Het Ministerie van Oplossingen
Titel:Het Ministerie van Oplossingen
Auteur:Sanne Rooseboom
Uitgeverij:Van Goor, 2016
ISBN:978 90 003 5109 1
Illustraties:Mark Janssen

Het Ministerie van Oplossingen’

Het kleurrijke omslag van ‘Het Ministerie van Oplossingen’belooft een vrolijk boek. En dat is het!

Nina steelt een brief van haar vader, die postbode is. De afzender, Ruben van negen, heeft de brief aan het Ministerie van Oplossingen gestuurd, omdat hij gepest wordt door de gemene Sophia. Maar de vader van Nina weet niet waar hij de brief moet bezorgen. Van dat ministerie heeft hij nog nooit gehoord. Als Nina de brief leest, besluit ze om Ruben te gaan helpen. Gelukkig hoeft ze dat niet alleen te doen, haar vriendin Alfa helpt graag mee.

Natuurlijk zijn Nina en Alfa ook nieuwsgierig waarom Ruben denkt dat hij een brief kan sturen aan dat Ministerie van Oplossingen. Dat bestaat toch helemaal niet? Als Nina hoort dat de oude blinde mevrouw Vis, een buurvrouw van Ruben, vroeger echt bij dat ministerie heeft gewerkt, gaat haar hart sneller kloppen. Nina is altijd wel in voor een avontuur! En het is dubbelfijn als ze daar ook nog mensen mee kan helpen. Dat is precies wat Nina, Alfa en Ruben gaan doen. Want wie weet kunnen ze dan niet alleen het probleem van Ruben oplossen, maar ook het Ministerie van Oplossingen weer oprichten. Dat is nog niet makkelijk. En dan wil pestkop Sophia het ook nog eens tegenhouden. En wie zijn de geheimzinnige Zilvermannen?

Sanne Rooseboom heeft een eenvoudige en aanstekelijke schrijfstijl, waardoor het boek lekker wegleest. Bovendien was ik al snel benieuwd of het Nina, Alfa en Ruben zou lukken. Dat hoopte ik natuurlijk heel erg. En al helemaal als de gemene Sophia daardoor niet haar zin zou krijgen. Want het is wel heel moeilijk om geen hekel aan haar te krijgen.

Sowieso leefde ik binnen een paar pagina’s helemaal mee met Nina, de hoofdpersoon, en haar vrienden Alfa en Ruben. Omdat het zo levendig is geschreven, met veel grappige details, krijg je al snel een beeld van hoe alles eruitziet. Zoals de wervelwind Nina, met een kamer die voor de helft vol is en voor de helft leeg, zodat ze binnen kan touwtjespringen. De kleine Ruben die wel gepest wordt, maar zich er niet onder laat krijgen en de oude blinde mevrouw Vis in haar grote stoffige huis.

Ergens in de tweede helft van het verhaal begon er wel iets te kriebelen. Ondanks alle leuke wendingen miste ik bijvoorbeeld een beetje dat Nina echt iets onverwachts zou doen, zodat we haar nog beter leerden kennen. Maar dat mag de pret niet drukken.

‘Het Ministerie van Oplossingen’ is een lekker feelgood avontuur, dat je snel uit wilt lezen. Stiekem hoop ik dat het Ministerie van Oplossingen echt bestaat. Misschien dat ik maar eens een brief ga schrijven als ik een probleem heb…

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.