De gruwelijke generaal

De gruwelijke generaal
Titel:De gruwelijke generaal
Auteur:Jozua Douglas
Uitgeverij:De Fontein, 2015
ISBN:978 90 261 3838 6
Illustraties:Elly Hees

Jozua Douglas en Elly Hees: nooit saai!

Ben je wel eens in Costa Banana geweest? Dat is een klein tropisch landje in Centraal-Amerika waar president Fernando de baas is. Fernando is een vreemde president die rare wetten bedenkt, zoals: ‘Op vrijdag moest iedereen bananensoep eten’. En: ‘Iedereen moest al zijn berichtjes op Facebook liken.’ Als je je niet aan de wetten houdt, of je zegt iets gemeens over de president, dan word je naar een onbewoond eiland gestuurd.

Volgens president Fernando kunnen vrouwen niets. Daardoor heeft zijn dochter Rosa het niet makkelijk! Haar jongere broertje Fico zal later hun vader opvolgen, alleen maar omdat hij een jongen is. Dat vindt Rosa knap oneerlijk:

‘Ik durf te wedden dat ik een veel betere president zou zijn dan Fico. Ik heb veel meer boeken gelezen. Ik ben beter in rekenen en taal. En ik ben de oudste. Dus ík hoor de president te worden.’

Als ze ontdekken dat er gespioneerd wordt in het paleis, gaan Rosa en Fico allebei op zoek naar de spion. Dat wordt een spannend avontuur met veel gespioneer en mysterieuze bromvliegen. En dan krijgt hun moeder Florabella ook nog eens een ernstige, besmettelijke, zeldzame ziekte. Het zit het presidentengezin niet mee! Maar is Florabella inderdaad zo ziek? ‘Ik geloof er niets van!’ gilde Rosa. Echt spannend wordt het als de adjudant van de president vertelt dat Rosa gelijk heeft: ‘De dokter heeft uw vrouw ontvoerd. Ze is niet echt ziek.’

Rosa, die inmiddels een heuse spion blijkt te zijn, doet haar uiterste best haar moeder te vinden en te bevrijden. Mooi aan dit boek is dat Rosa en Fico ontdekken dat ze elkaar soms heel hard nodig hebben, ook al vindt Rosa Fico eigenlijk niet zo slim, en vindt Fico Rosa stom omdat ze een meisje is.

Ze blijken hun eigen kwaliteiten te hebben, die allebei nodig zijn om het verhaal tot een goed einde te brengen.

‘De gruwelijke generaal’ is een grappig verhaal, maar wordt soms ook een beetje flauw. President Fernando bedenkt bijvoorbeeld wel héél vreemde wetten. Ook de onzekerheid van zijn vrouw is wat overdreven: ‘Ze vond dat ze bloemkooloren had en preibenen. Ze vond dat ze een aardappelhoofd had, een aardbeienneus en een sinaasappelhuid.’ Bovendien is ze er zó van overtuigd dat de president van haar af wil, dat ze denkt dat hij de ontvoering zelf heeft geregeld. Ondertussen verzint president Fernando het ene na het andere koosnaampje voor Florabella, zoals ‘oekiepoekie’‘konijnenscheetje’ en ‘troetelpoepje’. Vind je dit soort gekke woorden en gebeurtenissen juist enorm grappig? Dan zul je vast flink kunnen lachen om ‘De gruwelijke generaal’, want het hele boek zit er vol mee!

Net zoals de eerdere boeken van Jozua Douglas is ook ‘De gruwelijke generaal’ geïllustreerd door Elly Hees. De levendige speelse tekeningen passen perfect bij alle actie en gekkigheid in het boek. Eén ding is zeker: boeken die gemaakt worden door dit duo zijn nooit saai!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.