De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht

Titel:De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht
Auteur:Anna Ruhe
Uitgeverij:Van Holkema & Warendorf, 2019
ISBN:978 90 00 36609 5
Illustraties:Claudia Carls

Geheimzinnige geuren

‘Hé, Mats, hoor je dat? Ze woont naast ons in de griezelvilla!’

Griezelvilla!? Lucie is net met haar ouders en haar broertje Benno in Villa Evie komen wonen. Al gauw hoort ze geruchten dat het spookt in het oude huis. Lucie gelooft niet in spoken, maar ze heeft wel gemerkt dat er een vreemde geur hangt – het ruikt naar wel duizend dingen tegelijk. Samen met Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Wat ze dan vinden…

Dat wordt natuurlijk al een beetje verklapt door de titel, ‘De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht’, en de schitterende kaft. De glinsterende rookpluimen, de zachte kleuren en de mysterieuze flesjes creëren een geheimzinnige, magische sfeer die je nieuwsgierigheid wekt. Sla je daarna het boek open, dan geeft de indrukwekkende zwart-wit illustratie van Claudia Carls op de schutbladen opnieuw een inkijkje in de apotheek. Nu wil je toch meteen beginnen met lezen?

Zo moest Ali Baba zich hebben gevoeld toen hij eindelijk de grot binnenging waar al die duizenden glimmende voorwerpen waren opgestapeld. Dit was dan weliswaar geen schatkamer, maar zo zag het er wel uit.

Met de belofte van de magische apotheek weet Anna Ruhe je aandacht goed vast te houden. Het idee is origineel en prikkelt je fantasie, want wat zou je kunnen doen met talloze magische geuren? Bovendien roept de zoektocht zelf ook al allerlei vragen op. Wat is er gaande in de reusachtige kas achter Villa Evie? Hoe zit het met de knorrige tuinman Willem? En waarom is Mats zo geïnteresseerd in de villa? Ook na de ontdekking van de apotheek blijft het spannend, als een flesje met een gevaarlijke geur onvindbaar blijkt. Uiteindelijk worden alle mysteries knap met elkaar verbonden, al roepen sommige antwoorden ook weer nieuwe vragen op…

Lucie, Benno en Mats zijn een leuk team en je leeft gemakkelijk met hen mee. Toch is het een beetje jammer dat je na de eerste indruk niet meer zoveel nieuws over hen ontdekt. Af en toe vertelt Lucie wel iets over zichzelf en haar familie, maar die informatie komt soms een beetje uit de lucht vallen en remt het verhaal dan wat af. Desondanks heeft Ruhe een beeldende vertelstijl, waardoor je moeiteloos een voorstelling kunt maken van de avonturen. Achter in het boek vind je bovendien een leuk extraatje waardoor het verhaal helemaal tot leven komt: je eigen geurenkaart.

‘De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht’ is het eerste deel van een trilogie en het einde laat dan ook een paar vragen onbeantwoord. Zou je bijvoorbeeld ooit meer te weten komen over Mats’ vader? Het vervolg verschijnt in 2020.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.