Bot en Botje

Bot en Botje
Titel:Bot en Botje
Auteur:Janet en Allan Ahlberg
Uitgeverij:Ploegsma, 2017
ISBN:978 90216 7755 2
Illustraties:Janet Ahlberg

Een onvergetelijke nacht met Bot en Botje

Ieks! Dit prentenboek gaat over drie geraamten. Wat eng, denk je nu misschien. Maar als je ‘Bot en Botje’ van Janet & Allan Ahlberg leest, ontdek je vanzelf dat er ook grappige geraamten bestaan om wie je kunt lachen.

Want op een donkere, donkere berg in een donkere, donkere stad, in een donkere, donkere straat wonen in een donker, donker huis in een donkere, donkere kelder Bot en Botje: een groot en een klein geraamte met hun hond. Op een donkere, donkere nacht stelt Botje voor samen de hond uit te laten. En iemand bang te maken. Dat vindt Bot een goed idee. Maar ze ontdekken al snel dat er niemand op straat is. En ook niet in het park of in de speeltuin. Alle mensen liggen in bed. Zelfs de dieren in de dierentuin slapen. Is er nou nergens een lief klein jongetje te vinden dat ze kunnen laten schrikken? Of een bang oud vrouwtje? Wat moeten ze nu doen?

Botje dacht na.
Laten we elkaar bang maken,’ zei hij toen.
‘Dat is beter dan niks.’
Goed idee, vond Bot.

En dus jagen Bot, Botje en de hond elkaar de stuipen op het lijf. Botje verstopt zich in een vuilnisbak en in een jas die aan de waslijn hangt. Bot verstopt zich in een boom en hij grijpt Botjes beenbot vast vanuit een luchtrooster op straat. De hond laat Bot en Botje schrikken met zijn keiharde blaf. Maar Bot en Botje hebben hun eigen manier om de hond terug te pakken… Telkens wanneer Bot schrikt, vliegt zijn hoed de lucht in. De hele weg naar huis maken ze elkaar aan het schrikken. Tot ze weer terug zijn bij de donkere, donkere straat waar ze wonen in de donkere, donkere kelder…

Janet Ahlberg brengt Bot, Botje en de hond met veel humor tot leven. Wist jij dat geraamten van schommelen en zingen hielden, en dat ze stiekem bang zijn voor bottenkrokodillen? Door de herhalingen in de tekst nodigt het prentenboek uit tot hardop voor- en meelezen.

Het avontuur van Bot en Botje speelt zich af tijdens een donkere nacht. Hierdoor vallen Bot, Botje en de hond lekker op met hun witte botten. Bot valt nog eens extra op door zijn rode hoed. Ook voor de rest van Bot en Botjes wereld heeft Janet Ahlberg heldere kleuren gekozen die extra vrolijk afsteken tegen de pikzware nachtlucht: zo hebben Bot en Botje een knalpaarse voordeur, roze en oranje hoofdkussens en een blauw dekbed met stippen en een gele rand. Ook de stad en de speeltuin die de geraamten bezoeken zijn ingekleurd met vrolijke snoepkleurtjes die maken dat je daar best eens een kijkje zou willen nemen – ook al lopen er ’s nachts drie geraamtes rond.

Want ja, Bot en Botje wonen er nog steeds… Dus wie weet zie je hen wel een keertje lopen als je ’s nachts wakker wordt en stiekem naar buiten kijkt. En misschien kun jij hén dan laten schrikken! Wil je weten hoe? Als je ‘Bot en Botje’ gelezen hebt, weet je precies hoe je drie geraamten bang kunt maken – en daarna samen in een deuk kunt liggen!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.