De notenkraker

De notenkraker
Titel:De notenkraker
Auteur:An Leysen
Uitgeverij:Clavis, 2014
ISBN:978 90 448 2359 2
Illustraties:

Een betoverde prins

Tijdens de kerstvakantie heb je lekker veel tijd om naar mooie verhalen te luisteren of ze zelf te lezen. Het is leuk als het boek dat je leest ook over kerst gaat. Dan moet je ‘De notenkraker’lezen. Dit sprookje speelt zich af tijdens kerst…

Clara en Fritz krijgen tijdens kerstavond ieder een mooi cadeau van hun oude oom. Fritz krijgt een leger tinnen soldaatjes en Clara krijgt een soort soldaat. Maar het is niet zomaar een houten pop. Het is een notenkraker. Tussen de grote tanden van de pop kan je een noot kraken. Fritz is te wild en maakt de notenkraker stuk. Hier is zijn zus helemaal niet blij mee! ’s Avonds kan Clara niet slapen. Opeens komt er een muizenleger haar slaapkamer binnen dat gaat vechten tegen de notenkraker. De houten pop wordt geholpen door alle poppen en knuffels uit in Clara’s slaapkamer. Het muizenleger vecht tegen het speelgoedleger. Gelukkig loopt het verhaal goed af en lukt het de notenkraker om de muizenkoning te doden. Dan volgt er een verhaal in een verhaal. Hierin legt de notenkraker Clara uit dat hij niet altijd een notenkraker is geweest. Ooit was hij een mooie prins. Hierna begint het echte sprookje. Zou het verhaal goed aflopen? Zou de betovering rond de notenkraker verbroken worden?

‘De notenkraker’ is een mooi sprookje. Het verhaal is soms wel wat moeilijk, als je één zin mist kan het zijn dat je het verhaal niet meer snapt. Je moet dus goed opletten. Het boek bevat eigenlijk twee verhalen. Het eerste verhaal speelt zich af tijdens kerstavond. Het tweede verhaal gaat terug in de tijd. Daarin wordt verteld hoe het komt dat de prins een notenkraker werd. Het boek is bijzonder omdat het dus eigenlijk twee verhalen zijn. Het verhaal bevat soms moeilijke woorden, vooral de naam van de oom of van de prinses zijn niet zo makkelijk. Verder is de tekst best lang, je leest het niet in vijf minuten uit. Je moet er echt voor gaan zitten. Maar als je dat doet, droom je helemaal met Clara mee.

De tekeningen zijn met kleurpotlood gemaakt. Dat is bijzonder omdat veel kinderboekenillustraties met verf of andere materialen zijn gemaakt. Ook bevat niet iedere pagina kleur. Sommige illustraties zijn zwart-wit maar dat maakt de tekeningen niet minder mooi! Het is heel knap van An Leysendat ze met een simpel potlood zulke mooie tekeningen kan maken. De illustraties zijn ook opvallend omdat ze vaak zo groot zijn dat ze niet op een bladzijde passen. Hierdoor zie je de notenkraker heel groot. Zo kan je alle details goed zien.

‘De notenkraker’ is een echt winterboek waarmee je goed kan wegdromen.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.