De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
Titel:De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
Auteur:Andy Griffiths
Uitgeverij:Lannoo, 2013
ISBN:978 94 014 0932 2
Illustraties:Terry Denton

De knotsgekke avonturen van Terry en Andy

‘De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen’ is het begin van een mooie reeks knotsgekke boeken. Het begint meteen goed. Andy en Terry worden voorgesteld met een tekening van henzelf. Het zijn twee beste vrienden die in een boomhut wonen. Een boomhut met 13 verdiepingen, waar je jaloers op wordt terwijl je het leest. Ze hebben een limonadefontein, een speelkamer, een doorzichtig zwembad en zelfs een aquarium met mensenetende haaien.

In zo’n boomhut zou je het ideale leven kunnen leiden en de hele dag alleen maar spelen en plezier hebben. Dat is ook precies wat Terry en Andy doen. Zo beleven ze allemaal avonturen, waarvan het ene nog gekker is dan het andere. Als beroep maken ze samen boeken, de een tekent en de ander schrijft, maar hun uitgever vindt dat een nieuw boek te lang uitblijft. De volgende dag moet er een nieuw boek worden ingeleverd, maar zoals je al kunt raden komt er van alles op hun pad dat niets met schrijven te maken heeft.

‘Goed. Klaar nu. Geen afleiding meer. Geen smoesjes meer. Geen vliegende katten meer, geen gevechten met reuze bananen, geen blaffende honden, namaakzeemeerminnen, gemene zeemonsters, popcornfeestjes, geen limonadegesproei meer, geen kauwgombubbels gevuld met boergas, geen marshmallow-trampolines… nu gingen we aan ons boek werken.’

De tekeningen van Terry Denton maken het boek compleet. Op een cartoonachtige manier tekent hij alles uit, en hij neemt daar ook de ruimte voor. Een druppel die valt wordt een strip van drie pagina’s. Een dreun op Andy’s hoofd staat over acht pagina’s verspreid.

Op iedere pagina is ten minste wel één tekening te vinden. Het verhaal wordt net zo veel door de afbeeldingen verteld als door de woorden. De tekeningen zijn humoristisch, en simpel. Alle gekke wezens die in het boek voorkomen lijken echt te gaan leven als je ze getekend ziet. Dit maakt het boek extra geestig en fijn voor kinderen die niet van lange lappen tekst houden.

Maar ook de tekst is fijn geschreven door Andy Griffiths. Er gebeuren spannende, vreemde dingen die op een moderne manier zijn opgeschreven. Het lijkt wel alsof een goede vriend tegen je praat:

‘Oké,’ zei ik, ‘dan spijt het mij je te moeten meedelen dat ik je een knots voor je kop ga verkopen.’ ‘Niet als ik jou eerst ga knotsen!’ zei Terry, en griste de banaan uit mijn handen en dag me een klap op mijn hoofd.’

In moderne taal, met nieuwe woorden en verzinsels, is het verhaal een mooi geheel. Al met al een fijn boek voor kinderen die van strips houden, voor kinderen die van lachen houden en zeker voor kinderen met veel fantasie. En wat het boek extra fijn maakt: als je het uit hebt, zijn er nog veel meer delen!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.