Haaieneiland 

Haaieneiland
Titel:Haaieneiland
Auteur:Rob Ruggenberg
Uitgeverij:Querido, 2015
ISBN:978 90 451 1875 8

Tussen haaien en kannibalen

Denk je eens in: het is 1722. Je moeder is dood en je vader zit in het tuchthuis. Samen met je broer besluit je daarom mee te gaan met een schip dat op ontdekkingsreis gaat. Drie schepen vertrekken naar de Stille Zuidzee, waar expeditieleider Jacob Roggeveen probeert het geheimzinnige Zuidland te vinden. Maar de reis is een hel: je wordt zeeziek, het eten is bedorven, het drinkwater smerig en bijna elke matroos krijgt vroeg of laat scheurbuik. Een van de drie schepen vergaat voor de kust van een klein koraaleiland en ten slotte verdrinkt je eigen broer tussen de haaien.

Dit is de geschiedenis van Roemer, de hoofdpersoon uit ‘Haaieneiland’. Het koraaleiland waar hij strandt, lijkt een paradijs: er is volop eten, het is mooi weer en je kunt er schatrijk worden als je naar parels duikt. Geen wonder dat vijf mannen besluiten er te blijven. Roemer is een van hen. Maar het eiland blijkt gevaarlijker dan de muiters denken:

Het water was warm en zo helder dat hij elke teen kon zien. Hij had nog geen twintig stappen gedaan toen hij de driehoekige vinnen door het water zag snijden – recht op hem af. Zijn hart stond stil. Het waren er vier. Hun rugvinnen waren grijs, met een donkere, bijna zwarte rand. Met een ruk draaide hij zich om. Terug! Terug naar de oever!
Te laat.
De haaien draaiden al rondjes om hem heen.

Rob Ruggenberg neemt je in ‘Haaieneiland’ mee naar Takapoto, een koraaleiland in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Op het eiland maak je kennis met Nu’i, de andere hoofdpersoon. Zij is een meisje dat op Takapoto woont en op wie Roemer smoorverliefd wordt. Nu’i is de kleindochter van de Tututemanarike, de leider van het eiland. Tututemanarike is als enige volwassen man ontsnapt, toen twee jaar eerder de wrede krijgers van het eiland Ana’a Takapoto overvielen en alle volwassen mannen doodden.
Op een nacht komen de Ana’i terug en ontvoeren ze Nu’i. Hoe moet Roemer het meisje redden uit de handen van deze mensen-etende krijgers?

Je begrijpt het: ‘Haaieneiland’ is geen boek voor watjes, want het gaat er vaak nogal bloederig aan toe. Het verhaal is zo spannend dat het net lijkt of jij samen met Roemer over een eiland vol kannibalen sluipt, terwijl je ‘Haaieneiland’ leest.

Bij ‘Haaieneiland’ is een prachtige website gemaakt. Hier ontdek je alles over de mislukte reis van Roggeveen, over Takapoto en over wat er in dit boek allemaal echt gebeurd en wat verzonnen is. Wist je bijvoorbeeld dat ook in werkelijkheid op 19 mei 1722 een schip, De Africaensche Galey, op het rif bij Takapoto liep en er vijf mensen op het eiland achterbleven?

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.