Heksenkind

Heksenkind
Titel:Heksenkind
Auteur:Monica Furlong
Uitgeverij:Lemniscaat, 1988
ISBN:978 90 606 9690 3
Illustraties:

Waardig slot Juniper-reeks

Waarschijnlijk had niemand het durven hopen, maar het is echt waar: Monica Furlong heeft een vervolg geschreven op haar boeken ‘Juniper’ en ‘Heksenkind’. Het heet ‘Colman’ en is even spannend en magisch als Furlongs twee eerdere boeken.

De drie boeken vormen een trilogie. Het verhaal speelt zich af in verschillende streken van Groot-Brittannië in de zevende eeuw. Maar het is meer een sprookje dan een historisch verhaal. In alle drie de boeken speelt de vrouw Juniper een centrale rol. Juniper is een doran. Dat betekent dat ze in evenwicht leeft met de natuur en met magie en kruiden mensen helpt, geneest en dat ze altijd het goede helpt om het kwade te overwinnen.

‘Juniper’ gaat over Junipers jeugd. Ze groeit op als prinses, maar gaat een jaar in de leer bij de doran Euny. Het is een hard bestaan met veel en hard werken en Euny is een stugge vrouw, die weinig warmte laat zien. Maar Juniper leert veel van Euny en dat komt haar goed van pas als ze het op moet nemen tegen haar kwaadaardige tante Meroot.

‘Heksenkind’ speelt vele jaren later. Het gaat over het meisje Leana dat door de inmiddels volwassen Juniper in huis wordt genomen, wanneer ze een nieuw thuis nodig heeft. Juniper is een echte doran geworden en Leana wordt Junipers leerling.

‘Colman’ begint waar ‘Heksenkind’ eindigt. Colman is Leana’s neefje én haar beste vriend en speelkameraad. Juniper en Leana zijn met behulp van Leana’s vader gevlucht voor een priester, die Juniper beschuldigde van hekserij. Colman is met hen meegegaan. Ze gaan naar het koninkrijk waar Juniper ooit prinses was. Als ze daar aankomen blijkt dat de koning, Junipers broer, gevangen is genomen door Meroot en haar echtgenoot, de Grijze Ridder. Meroot en de Grijze Ridder zijn slecht voor het volk; de mensen leven in armoede en angst. Voor Colman volgt een spannende tijd. Hij ontdekt dat hij misschien ook de gave heeft een doran te worden en samen met Leana speelt hij de hoofdrol in de bevrijding van Junipers volk.

Furlong weet hoe je een verhaal moet vertellen. Haar boeken zijn spannend en magisch. Het zijn meeslepende avonturen waarin dorans het opnemen tegen kwaadaardige magiërs en een gevaarlijke priester. In alledrie de boeken vertelt Furlong een afgerond verhaal. De avonturen kunnen los van elkaar gelezen worden. Toch is het wel handig om ‘Heksenkind’ gelezen te hebben voor je aan ‘Colman’ begint. Anders komt er in de eerste bladzijden wel heel veel informatie op je af, over wat er allemaal eerder gebeurde. En al zijn alledrie de boeken schitterend, ‘Heksenkind’ is echt het beste. Dat komt doordat dit boek het meest gaat over wat het doran zijn inhoudt, terwijl in de andere twee boeken de strijd tegen Meroot een groot deel van het verhaal vormt.

Helaas is er met ‘Colman’ echt een einde gekomen aan het verhaal over Juniper. Monica Furlong overleed in 2003. Ze laat drie boeken achter, die een belangrijke plaats innemen binnen de jeugdliteratuur.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.