Lotta uit de Kabaalstraat

Lotta uit de Kabaalstraat
Titel:Lotta uit de Kabaalstraat
Auteur:Astrid Lindgren
Uitgeverij:Ploegsma, 2015
ISBN:978 90 216 7500 8
Illustraties:Alex de Wolf

Natuurlijk kan ik het wel, maar alleen in het geheim’

Lotta ziet er zo grappig uit en ze heeft van die leuke, mollige beentjes. Jonas en ik proberen haar altijd te knuffelen, maar dat vindt ze helemaal niet leuk. Er zijn een heleboel dingen die Lotta niet leuk vindt…

De 3-jarige Lotta woont samen met haar ouders, grote broer Jonas (6) en zus Mia-Maria (5) in de Kanaalstraat. Door vader omgedoopt tot de ‘Kabaalstraat’ door het lawaai dat de drie kinderen maken. Mia-Maria en Jonas spelen graag samen, maar als Lotta mee wil doen, gebeurt er altijd wel iets bijzonders. Bij de meeste spelletjes loopt het uit de hand, omdat Lotta ‘het spelletje niet snapt’ volgens Mia-Maria en Jonas. Bij zeerovertje spelen blijft Lotta niet stil liggen onder in ‘het schip’, als ze gevangenisje spelen ontsnapt Lotta zelf en doktertje spelen loopt uit de hand, omdat Lotta geen spuitje wil krijgen van dokter Jonas.
Maar de leukste verhalen uit ‘Lotta uit de Kabaalstraat’ zijn die waarin Lotta de hoofdrol speelt. Of dit nu is omdat ze alles letterlijk opvat:

Toen gingen we maar eens buiten kijken achter de stal, en ja hoor, daar stond Lotta midden in de regen midden in de mesthoop. […] ‘Waarom sta je daar,’ riep papa.
Lotta begon te huilen en zei: ‘Omdat ik wil groeien en net zo groot wil worden als Jonas en Mia-Maria.’

Of omdat ze zo boos is dat ze besluit weg te lopen. Met Lotta weet je nooit wat je te wachten staat!

Het leuke aan ‘Lotta uit de Kabaalstraat’ is dat het zo herkenbaar is. Het is niet altijd even makkelijk om thuis de jongste te zijn. Grotere broers en zussen willen vaak de baas spelen en vinden ze je nog te klein om mee te kunnen doen. Lotta wil ook alles wat haar grote broer en zus kunnen. En als het toch niet lukt, dan heeft ze het laatste woord met haar lievelingsuitspraak: Natuurlijk kan ik het wel, maar alleen in het geheim.

De vijftien verhalen uit deze bundel staan vol met vrolijke zwart-witte pentekeningen, die zorgen voor extra sfeer en gezelligheid in het boek. En hoewel de eerste verhalen over Lotta al in de jaren vijftig van de vorige eeuw verschenen in Zweden, zorgen de tekeningen van Alex de Wolf ervoor dat het geen moment lijkt alsof je een ouderwets boek in handen hebt.

Het geweldige aan de boeken van Astrid Lindgren is dat al haar personages kinderen zijn aan wie je een voorbeeld kunt nemen. Stuk voor stuk zijn het helden. Of je nou zo sterk als Pippi Langkous wilt zijn, zo slim als Kalle Blomkwist of zo stoer als de 3-jarige Lotta. De hoofdpersonen van Astrid Lindgren zijn voor elke generatie aantrekkelijk.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.