Aadje Piraatje

Aadje Piraatje
Titel:Aadje Piraatje
Auteur:Marjet Huiberts
Uitgeverij:Gottmer, 2009
ISBN:978 90 257 4468 7
Illustraties:Sieb Posthuma

De avonturen van een kleine piraat

Aadje Piraatje is een lief, klein piraatje en vaart samen met Vader Piraat op de zee. Aadje groeit op tussen ruige piraten als Jan-zonder-hand, Goof-zonder-oog en Stoere Jeroen. Toch maakt Aadje dingen mee die ook gewone kinderen meemaken. Hij leert zwemmen in de zee, moet zeven hapjes nemen van zijn bordje schildpaddensoep en gaat met alle piraten in bad. Ook mist Aadje zijn moeder heel erg en vraagt hij zijn vader om een huisdier:

Ik wil een huisdier, een huisdier voor mij alleen.
Ik wil een huisdier, waarom mag ik er geen!

Marjet Huiberts, de schrijfster van het boek, schrijft veel liedjes, gedichten en teksten voor theatervoorstellingen en dat is terug te zien in ‘Aadje Piraatje’. Het boek bevat vijf verhaaltjes die allemaal op rijm zijn geschreven. Bovendien heeft ieder verhaal een klein versje dat steeds terugkomt. Zo lijkt het wel een liedje!

Schildpaddensoep!
Met een beschuitje er bij.
Schildpaddensoep!
Man, wat een lekkernij.

De avonturen van Aadje Piraatje zijn zeer knap geschreven: ze zijn fijn om te lezen én om te zingen. Het is dan ook niet voor niets dat Marjet Huiberts er de Zilveren Griffel 2010 voor heeft gekregen. Met veel humor beschrijft ze de avonturen van Aadje Piraatje en de stoere Piraten. Vooral de namen van de piraten zijn grappig. Deze kloppen helemaal niet met wat de piraten doen! Stille Cornelis kan heel hard boeren en scheten laten. Jan-zonder-hand vond het eten zo lekker dat hij zijn vingers er haast bij op at. En wat dacht je van Joop-houten-poot die rondhupte als een hondje en Martijn-Sacherijn die daar heel hard om moest lachen?

De tekeningen zijn gemaakt door Sieb Posthuma. Voor deze mooie tekeningen is hij beloond met de een Vlag en Wimpel 2010 van de penseeljury. In 2002 kreeg hij ook al een Vlag en Wimpel voor zijn boek ‘Rintje’ en in 2009 zelfs een Gouden Penseel voor het boek ‘Boven in een groene linde zat een moddervette haan: de 75 mooiste fabels’Sieb Posthumaheeft Aadje getekend als een klein, maar ook stoer piraatje. De tekeningen zijn vrolijk en laten duidelijk zien waar het verhaal over gaat. Grappig is dat Aadje en zijn vader allebei een rood-wit gestreepte trui aan hebben, terwijl de andere piraten in het blauw-wit zijn getekend. Zo pik je in elke tekening Aadje en Vader Piraat er zo uit.

‘Aadje Piraatje’ is een leuk prentenboek dat nóg leuker wordt als je het nog een keer leest. Dan ontdek je de grappige namen van de piraten en beginnen de versjes te leven. Dat de teksten eigenlijk allemaal kleine liedjes zijn, bewijst het filmpje over Aadje Piraatje dat op internet te vinden is. Een aanstekelijk filmpje waardoor je de verhaaltjes van Aadje Piraatje met nog meer plezier zult lezen (en zingen!).

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.