Het leven van een Loser – Vette pech!

Door Jeff Kinney

Het leven van een Loser - Vette pech!
Titel:Het leven van een Loser – Vette pech!
Auteur:Jeff Kinney
Uitgeverij:De Fontein, 2010
ISBN:978 90 26127830
Illustraties:Jeff Kinney

Move over, popi-jopi-figuren! 

Nerds zijn hartstikke hip en hard op weg om de nieuwe populairste mensen van de school te worden. Kijk maar naar de personages uit de boeken van John Green en Jeff Kinney. Dat zijn een stel nerdjes bij elkaar. John Green startte in 2008 een grote ‘nerdfighting tour’ door Amerika, om nerds in helden te veranderen. Want: nerds zijn net als alle andere mensen, alleen ‘niet gemaakt van cellen, huidweefsel en botten, maar helemaal gemaakt van geweldigheid!’ En Bram Botermans, de übersukkel uit de ‘Het leven van een loser’-boeken van Jeff Kinney, staat met zijn dagboeken al tijden op nummer één in de New York Times bestsellerlijst. Hoe cool is dat.

Vette pech!’ is het tweede boek uit de ‘Het leven van een loser’-serie. Bram heeft een waardeloze zomervakantie gehad en kijkt uit naar een nieuw schooljaar. Maar zoals we van sukkels gewend zijn, vallen zij op school van de ene ramp in de andere. Kunnen ze ook niks aan doen, zelf denken ze dat ze slim zijn:

Ik moet morgen mijn grote geschiedeniswerkstuk inleveren, maar ze zeggen de hele week al dat er vanavond een HALVE METER sneeuw gaat vallen. Ik heb me dus niet al te druk gemaakt (en fijn gegamed, chips gegeten en tv gekeken). Rond 22.00 uur wierp ik een blik uit het raam om te zien hoeveel centimeter er al lag. Maar ik wist niet wat ik zag toen ik de gordijnen opendeed.

Geen sneeuw. DUH! Terwijl Bram erop rekende dat de school dicht zou zijn. De sukkel.

Maar eerlijk is eerlijk: voor een sukkel heeft Bram sommige zaken behoorlijk goed door en zit zijn logboek (zoals hij zijn dagboek zelf noemt, want dagboeken zijn voor mietjes) weer vol met dezelfde droge humor als in het eerste deel van ‘Het leven van een loser’. Vooral de cartoons maken het boek grappig. Eigenlijk schrijft Jeff Kinney ‘stripromans’, want op elke bladzijde staan één of meer cartoons. De tekst gaat daarin gewoon verder, maar dan leuker en gevatter. Zonder cartoons zouden de boeken niet hetzelfde zijn. Kinney is dan ook geen doorsnee schrijver: hij doet het net even anders.

Op YouTube vind je filmpjes van lezers die vertellen waarom dit boek perfect is om te lezen als lezen normaal gesproken de grootste marteling voor je is. ‘Het leven van een loservette pech!’ lees je namelijk zó uit, het is absoluut niet saai en hoofdpersoon Bram begrijpt tenminste dat de middelbare school een hel is. Er is eigenlijk maar één ding jammer aan het boek en dat is dat het zo abrupt stopt, terwijl je op nog veel meer blunders van Bram zit te wachten. Ach ja, gelukkig blijft Bram voorlopig nog sukkelen en zal zijn moeder ook volgend schooljaar wel weer een dagboek voor hem kopen.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.