Het Leven van een Loser

Door Jeff Kinney
Op en top anti-held

Bram Botermans is een doorsneejongen met doorsneeproblemen in een doorsneebrugklas. Wat hem anders maakt dan de rest is dat hij een logboek bijhoudt. Voor de duidelijkheid: een logboek is volgens Bram heel wat anders dan een dagboek. Een dagboek – vindt hij – is voor mietjes, dus reken er maar niet op dat hij over zijn ‘gevoelens’ gaat schrijven. In ‘Het leven van een Loser’ van Jeff Kinney lees je over Brams belevenissen.

Bram vindt zijn sukkelige leventje op de middelbare school eigenlijk een hel, maar later wordt hij beroemd, daar is hij zeker van. En daarom houdt hij zijn logboek bij: ‘Ik werk hier alleen maar aan mee omdat ik later, als ik rijk en beroemd ben, wel wat anders te doen heb dan de hele dag stomme vragen te beantwoorden. Dus dan is dit boek wel handig.’

In zijn logboek vertelt de eigenwijze Bram over wat hem bezighoudt. Over zijn sullige vriend Theo bijvoorbeeld (‘Ik probeer echt op mijn imago te letten sinds ik in de brugklas zit. Dat Theo om me heen hangt, maakt het er niet makkelijker op’), over zijn mislukte rol als boom in de schoolmusical en alles wat nog meer op zijn pad komt en waar hij soms helemaal niets van begrijpt. Het gaat er op de middelbare school namelijk nogal wat anders aan toe dan op de basisschool. Wat betreft meisjes bijvoorbeeld:

Man, wat is er toch aan de hand met de meiden? Op de basisschool was het heel wat makkelijker. Daar kreeg de beste hardloper van de klas alle meisjes. (…) Tegenwoordig is het heel wat ingewikkelder. Nu gaat het om de kleren die je draagt, hoe rijk je bent en of je een lekker kontje hebt of iets dergelijks.

Het boek ziet er erg leuk uit. Met lijntjes zoals in een schrift en een lettertype dat net een echt handschrift lijkt. Eigenlijk is ‘Het leven van een Loser’ een kruising tussen een leesboek en een stripboek. Jeff Kinney schreef het verhaal namelijk niet alleen, hij maakte er ook cartoons bij. En dat is heel leuk bedacht, maar het is jammer dat het verhaal een beetje oppervlakkig blijft. Toch is ‘Het leven van een Loser’ een heel grappig en herkenbaar boek. Het leest als een trein en omdat het geen zwaar en serieus verhaal is, is het een ideaal boek om lekker op een vrije middag te lezen.

Surf ook eens naar www.hetlevenvaneenloser.nl, de website die bij het boek hoort. Hier kun je niet alleen meer over het boek en de schrijver te weten komen, je kunt er ook je mening geven en aan een wedstrijd meedoen. En helemaal leuk: je kunt e-cards met de cartoons van Jeff Kinney verzenden.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.