After: Hier begint alles

Door Anna Todd
Tienerproblemen, liefde en (veel) drama

After: Hier begint alles
Titel:After: Hier begint alles
Auteur:Anna Todd
Uitgeverij:Boekerij, 2015
ISBN:978 90 225 7295 5
Illustraties:

Het eerste deel van de boekenserie ‘After’ is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Anna Todd. Ze is een groot bewonderaar van One Direction en besloot daarom de leden van de boyband te verwerken in een fanfictie; een fictie-genre dat meestal wordt geschreven door fans van een boek, film of – zoals in dit geval – een boyband. Todd publiceerde in 2013 het verhaal op WattPad, een website en app waar schrijvers hun werk kunnen delen met de rest van de wereld. Het verhaal sloeg aan bij miljoenen Young Adult-lezers en werd enorm populair. Gelukkig is het nauwelijks te merken dat het een fanfictie is, dus geen zorgen: ook als je niet van One Direction houdt, is dit boek een aanrader.

Het verhaal gaat over de brave Tessa Young, die journalistiek gaat studeren aan de Universiteit van Washington. Ze begint aan een nieuw leven, ver weg van haar overbezorgde moeder en haar vertrouwde jeugdvriendje Noah. Tessa weet precies wat ze wil, namelijk een baan in de uitgeverswereld en na haar studie verhuizen naar Seattle. Haar hele toekomst lijkt al vast te liggen, totdat ze Hardin ontmoet, een vervelende jongen die onder de tattoos en piercings zit. Ongewenst gaat Hardin een steeds grotere rol spelen in haar leven. Hun band ontwikkelt zich steeds verder en ontvouwt zich uiteindelijk in een bijzondere relatie.

De relatie tussen Tessa en Hardin is erg intens, en Todd weet deze met haar makkelijke en levendige schrijfstijl ook zo over te brengen. Een goed voorbeeld hiervan is het volgende Engelse citaat, waarin Liam, een van de beste vrienden van Hardin, advies geeft aan Tessa: “Just because he can’t love you the way you want him to doesn’t mean he doesn’t love you with everything he has.” Langzaamaan word je steeds meer meegesleurd in alle drama tussen Tessa en Hardin, maar ook in hun liefde voor elkaar, die bijna van de pagina’s spat. De beschrijving van de broeierige scènes is erg expliciet, maar tegelijkertijd een perfecte combinatie van verleiding en romantiek, waardoor je er niet genoeg van kunt krijgen. Dat is maar goed ook, want deze scènes vormen een groot deel van het verhaal.

Verder heeft het boek wat de inhoud betreft niet zo veel om het lijf: het blijft allemaal wat aan de oppervlakte en Todd krijgt het niet voor elkaar om het naar een hoger niveau te tillen. De oorzaak hiervan is dat het verhaal veel herhalingen bevat: Tessa en Hardin krijgen ruzie, dan volgt er een hoop drama, later maken ze het weer goed, daarna komt er een liefdesscène en vervolgens begint het weer van voor af aan. De gebeurtenissen zijn allemaal vrij voorspelbaar, waardoor de verrassingsfactor ver te zoeken is. Deze kritiek is echter verwaarloosbaar als je het boek ziet voor wat het is: een heerlijk, romantisch verhaal van maar liefst 528 pagina’s, waarvan je flink baalt dat je het al zo snel uit hebt.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.