Keepvogel – De uitvinding

Keepvogel – De uitvinding
Titel:Keepvogel – De uitvinding
Auteur:Wouter van Reek
Uitgeverij:Leopold, 2006
ISBN:978 90 258 4947 4

Druk niet op de vlierstruikontdekkingsknop!

Iedereen kan uitvinder worden. Zo moeilijk is dat niet. Je moet gewoon iets bedenken waar nog nooit eerder iemand aan gedacht heeft, volgens Keepvogel. Die krijgt, na het lezen van een boek over uitvindingen, dat geweldige plan. Hond Tungsten wil liever naar buiten, maar Keepvogel heeft al potlood en papier gepakt en begint aan zijn machine. Het wordt een apparaat dat hooghangende vlierbessen uit de boom kan plukken. Superhandig!

Keepvogel is een uitvinding van Wouter van Reek. Misschien heb je deze vreemde vogel en zijn hond al wel eens op tv gezien. Daar speelde hij namelijk de hoofdrol in een tekenfilmserie bij VPRO’s Villa Achterwerk. Maar Van Reek heeft Keepvogel nu gevangen in een boek en dat pakt verrassend goed uit. De schrijver/ tekenaar gebruikt dezelfde stijl als in de filmpjes. Het verhaal is vrij eenvoudig, maar de manier van vertellen en tekenen maakt het interessant en ook erg komisch.

Een speciale uitschuifbare vlierbessengrijper, een draaibare bessenvork of een braamstruikstapper met uitklapbare prikkelbestendige loopstokken; de tekenaar draait er zijn hand niet voor om. In ‘Keepvogel – De uitvinding’ laat hij Keepvogel een prachtig, maar ingewikkeld apparaat tekenen. Als het tekenpapier te klein is, gebruikt Keepvogel zelfs de muur en de vloer! Als hij ook op het papier van Tungsten komt, duwt die boos de vlierstruikontdekkingsknop op de getekende machine opzij. Maar dat had hij beter niet kunnen doen…

Wat er dan volgt kun je zien in kleine plaatjes, die aan een stripverhaal doen denken. Ze worden afgewisseld met grote, paginavullende tekeningen die bijna lijken te bewegen. Zo is het alsof je toch nog naar een filmpje zit te kijken. Alleen zit dat dan in je hoofd, en kun je het beeld stilzetten zodat je lekker lang naar de tekeningen kan kijken.

Tungsten, die heeft staan toekijken hoe Keepvogel zich in de problemen tekende, heeft ondertussen ook een uitvinding op papier gezet. Het is een soort stok die heel handig is, alleen weet hij nog niet waarvoor. Maar daar weet Keepvogel wel raad mee! Zo is zijn plan toch nog gelukt. De laatste pagina van het boek is leeg. Daar kun je zelf je aan slag. Heb je al een idee gekregen, iets waar nog nooit eerder iemand aan gedacht heeft?

‘Keepvogel – De uitvinding’ is een heerlijk boek. Het kleine, vierkante formaat geeft het een knus uiterlijk. De tekeningen zijn briljant, Wouter van Reek kreeg niet voor niets het Zilveren Penseel voor dit boek! Als je nieuwsgierig bent geworden naar de filmpjes van Keepvogel, surf dan naar

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.