De regels van drie

De regels van drie
Titel:De regels van drie
Auteur:Marjolijn Hof
Uitgeverij:Querido, 2013
ISBN:978 90 451 1476 7

Opi Kas is bijna op

Het was moeilijk te geloven dat opi Kas bijna op was. Ik wist niet precies wat ‘bijna op’ betekende. Helemaal op, wat dat betekende wist ik wel. Helemaal op was dood.

De overgrootvader van de tweeling Twan en Linde woont in IJsland. Samen met hun moeder en oma gaan ze naar opi Kas. Ze willen hem meenemen naar Nederland, omdat hij oud is en niet meer alleen kan wonen. Maar wat wil opi Kas? Die heeft een ander plan! Hij wil in zijn eentje de bergen in. Twan leest opi Kas voor uit ‘Het Grote Survival Handboek’. Zo is hij goed voorbereid als hij écht naar de bergen gaat, waar het koud en gevaarlijk is.

Met mooie woorden en simpele zinnen geeft Marjolijn Hof de sfeer, de omgeving en gevoelens weer. Het verhaal is ontroerend en grappig. Je krijgt een duidelijk beeld van de familie. In het begin kent Twan zijn overgrootvader helemaal niet. Echt leuk vindt hij de reis naar IJsland niet, en dan moet hij ook nog eens een slaapkamer delen met een negentigjarige man die zijn kunstgebit in een glas naast zijn bed zet. Maar hun band groeit, en Twan en opi Kas lijken zelfs een beetje vrienden te worden. Twan vindt het moeilijk om te bedenken hoe het is om zo oud te zijn:

Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit negentig zou worden, dat ik er zó oud en verkreukeld uit zou gaan zien, met rimpels en vlekken en valse tanden die in een glas naast mijn bed lagen te wachten. Het was net zoiets als nadenken over het heelal. Over iets wat niet in je hersens paste, al probeerde je het nog zo hard.

Opi Kas vertelt Twan en Linde veel over de tijd dat hij visser was. Ze begrijpen steeds beter waarom hij in IJsland wil blijven, waar hij thuishoort. Maar wat zouden hun moeder en oma ervan vinden als opi Kas niet mee naar Nederland gaat?

Marjolijn Hof gebruikt geen woord te veel. In 117 bladzijdes vertelt ze over IJsland, over familie, over vriendschap, over grote vragen in het leven, en over doodgaan. ‘De regels van drie’ is een fijn boek om te lezen, terwijl het tegelijkertijd over een heel ingewikkeld onderwerp gaat. Want wat moet je doen, als je weet dat iemand de bergen in wil omdat hij bijna op is? Moet je diegene tegenhouden of juist helpen? Moet je het geheim bewaren of vertel je het juist aan iemand anders? Twan worstelt met deze vragen. Gelukkig heeft hij zijn tweelingzus bij zich. Met haar kan hij goed praten. Vaak begrijpen ze elkaar al zonder iets te zeggen. Samen staan ze sterk.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.