Honderd uur nacht

Honderd uur nacht
Titel:Honderd uur nacht
Auteur:Anna Woltz
Uitgeverij:Querido, 2014
ISBN:978 90 451 1639 6

Als het licht uitgaat…

Wat zou jij doen als je vader iets afschuwelijks heeft gedaan? Zou je dan zomaar in je eentje naar New York durven vliegen, zonder dat je ouders dat weten? En wat als je daar bent, in ‘the city that never sleeps’, en er blijkt een orkaan op komst te zijn? Het overkomt de 14-jarige Emilia in ‘Honderd uur nacht’.

Het zit Emilia niet mee: de hotelkamer die zij boekte met haar vaders creditcard bestaat niet. Daar staat ze dan, met haar koffer, in het grote New York. Gelukkig komt ze broer en zus Seth (15) en Abby  (9) tegen. Zij hebben medelijden met Emilia en bieden haar een slaapplek aan. Ook de knappe, onbevangen Jim sluit zich bij dit trio aan. Uiteindelijk vormen zij met z’n vieren een soort ‘boyband’, aldus Emilia.

En dan komt de storm. Orkaan Sandy raast over New York en dat is ontzettend spannend beschreven door Anna Woltz:

Ik schuif dichter naar Abby toe en kijk naar de lamp boven het hoge aanrecht. En dan kan ik opeens niet meer ademen. Die lamp, zo’n glazen kapje aan een lang snoer, zwaait zachtjes heen en weer. Dat kan niet, zeg ik tegen mezelf. Het waait niet binnen. De deur zit op slot, alle ramen zijn dicht. Hoe kan die lamp heen en weer zwaaien? En opeens begrijp ik het. Het is niet de lamp die beweegt. Het is het huis.

Hoewel orkaan Sandy centraal staat in ‘Honderd uur nacht’ gaat het boek nog over zoveel meer dingen. De vier hoofdpersonen, Emilia, Abby, Seth en Jim, worstelen allemaal met persoonlijke problemen. Naast het feit dat Emilia ontzettend kwaad is op haar vader, heeft zij ook smetvrees. Emilia’s angst voor bacteriën komt vaak terug in het verhaal. De vader van Abby en Seth is overleden, iets waar amper over wordt gesproken bij hen thuis. Jim weet niet wat hij met zijn toekomst aanmoet. Anna Woltz is er goed in geslaagd om alle vier de kinderen diepgang te geven: je leert de bewoners van het ‘orkaanasiel’ goed kennen. Het worden echte vrienden van je!

‘Honderd uur nacht’ is, mede hierdoor, echt een heel speciaal boek. Het is spannend, het is bizar, het is vaak ook grappig, mooi geschreven, herkenbaar en ook erg eigentijds. Zo wordt Emilia op Twitter gepest met haar vader: cyberpesten is natuurlijk echt een onderwerp van nu. Goed dat Anna Woltzhier aandacht aan besteedt en laat zien wat dat met iemand kan doen.

Opvallend detail: schrijfster Anna Woltz verbleef zelf in New York tijdens orkaan Sandy! Dat zal er vast en zeker aan hebben bijgedragen dat ‘Honderd uur nacht’ zo’n realistisch en mooi boek is geworden.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.