Broergeheim

Broergeheim
Titel:Broergeheim
Auteur:Emiel de Wild
Uitgeverij:Leopold, 2013
ISBN:978 90 258 6204 6
Illustraties:

Waar is Stefan?

De zomervakantie verloopt heel anders dan Joeri had gedacht. In plaats van lekker met zijn broer Stefan te gaan zwemmen of varen met hun rubberboot, brengen zijn ouders hem op de eerste dag al naar oma Bos. Logeren. Maar hoezo? Joeri begrijpt er niets van. Waarom mag hij niet even met Stefan bellen? Waarom staat Stefans mobiel uit? Waarom willen oma Bos en tante Elise ook niet zeggen waar Stefan is? Daarom besluit Joeri om zijn broer een brief te schrijven.

Ik geloof er niks van dat je mij niet wil spreken. Wij hebben helemaal geen ruzie of zo. Dus: BEL MIJ! Of schrijf een brief, dat kan natuurlijk ook. Tot snel, hè? Groetjes, Joeri
PS: BEL MIJ!

Maar Stefan belt niet. Joeri blijft trouw brieven sturen, waar geen antwoord op komt. Als zijn ouders hem na een paar weken ophalen, wordt het raadsel nog groter. Ze zijn ineens verhuisd naar een andere stad! En het allervreemdste is dat Stefan in hun nieuwe huis helemaal geen kamer heeft gekregen. Joeri mag van zijn moeder de naam van Stefan niet eens meer noemen. Het lijkt wel of hij nooit een broer Stefan heeft gehad.

‘Broergeheim’ is een brievenboek. Drie maanden lang schrijft Joeri brieven aan Stefan. Hij vertelt over de logeerpartij bij oma, over het nieuwe huis en zijn nieuwe school, over het vreemde gedrag van hun ouders en over hoe hij stiekem teruggaat naar hun oude huis. Je begrijpt Joeri’s verdriet, machteloosheid en woede heel goed.

‘Sodemieter op, rotwijf!’ flapte ik eruit. Ik wist niet waar ik het vandaan haalde. Dit soort dingen zeg ik nooit.
‘Je begint al aardig als die broer van je te klinken,’ zei mam. Ze gooide de snijplank op het aanrecht, half op de andijvie.
‘Misschien verander ik wel in Stefan,’ zei ik. ‘Ben je lekker nog niet van hem af. Of doe je mij dan ook weg?’

Emiel de Wild houdt de spanning er goed in. Wel is het gedrag van Joeri’s ouders nogal eigenaardig. Wat is er met Stefan gebeurd dat zelfs zijn eigen moeder ontkent dat hij haar zoon is? Het moet wel iets heel vreselijks zijn. Pap en mam zeggen dat hun zwijgen voor Joeri’s eigen bestwil is, maar ze moeten toch ook begrijpen dat hun jongste zoon zijn broer zo verschrikkelijk mist? Dit broeierige debuut van Emiel de Wild is daarom soms wat moeilijk te geloven.
Wel is ‘Broergeheim’ een knap geschreven boek over vriendschap en trouw tussen twee broers. Je kunt het bijna niet wegleggen, zo graag wil je weten wat er met Stefan aan de hand is. Stefan boft met een broer als Joeri, dat staat vast. Maar boft Joeri ook met een broer als Stefan?

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.