Sjaantje doet alsof

Sjaantje doet alsof
Titel:Sjaantje doet alsof
Auteur:Sjoerd Kuyper
Uitgeverij:Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2007
ISBN:978 90 468 0248 9
Illustraties:Daan Remmerts de Vries

Net-alsof-koekjes

‘En wij hebben een echte fiets,’ zegt opa.
‘Ik zie geen fiets,’ zegt de agent.
‘Dan,’ zegt opa, ‘kunnen Sjaantje en ik veel beter doen alsof dan u.
Want wij zien uw pet wel.’ 

Dit is geen gewoon boek. Dit is een net-alsof-boek. Sjaantje en haar opa zijn kampioen net-alsof-doen. Ze gaan net alsof naar de winkel om net alsof koekjes te kopen en ze nemen een paraplu mee. Terwijl de zon schijnt!

‘De zon doet maar alsof,’ zegt opa. ‘Wij doen alsof het regent.’ 

En daar gaan ze, de kleine Sjaantje met haar tijgerrokje en haar hoge paardenstaart en de lange dunne opa in zijn blauwe pak. Onder een rode paraplu.

Sjoerd Kuyper is de schrijver van ‘Sjaantje doet alsof’. Hij heeft die mooie woorden, anders-dan-anders-zinnen en het hele net-alsof-verhaal bedacht. Met op iedere bladzijde weer een nieuw verhaaltje dat net anders afloopt dan je zou denken. Als opa net alsof een prachtig doelpunt scoort, begint Sjaantje te zingen:

‘Opa heeft de wereldcup, opa heeft de wereldcup…’
Opa steekt zijn vingers in zijn oren.
‘Wat doe je nu?’ vraagt Sjaantje.
‘Ik doe alsof jij lelijk zingt.’
‘Ik zing toch mooi?’
‘Prachtig.’
Dan is het goed.´ 

In ‘Sjaantje doet alsof’ zijn de plaatjes niet gewoon leuk voor erbij. Nee, ze doen echt mee in het verhaal. Als opa en Sjaantje boodschappen gaan doen, zien we door het raam oma zitten, samen met de papegaai. Oma zit piepklein op het stokje. En de papegaai? Die zit uitgebreid de krant te lezen, in de luie stoel. Zo zie je dat in dit boek alles anders is, in de woorden en in de plaatjes. Alles kan. Sjaantje neemt opa zelfs achterop de fiets! Daar zit opa, met z’n knieën opgetrokken tot onder z’n kin, op de bagagedrager. Aan Sjaantjes gebogen ruggetje kun je zien dat het zwaar is. Aan haar glimlach dat ze het heerlijk vindt.

Daan Remmerts de Vries heeft alle plaatjes gemaakt. Heel bijzonder plaatjes, want ze zijn geknipt en geplakt met prachtige stukjes papier en daarna heeft Daan er ook nog overheen en tussendoor geschilderd. Sjaantje heeft bijvoorbeeld een geknipt rokje, maar een getekend gezichtje. Oma heeft een geknipte rok met een geschilderde trui erop. En opa en Sjaantje hebben allebei dezelfde geknipte tijgerkraag.

‘Sjaantje doet alsof’ is een geweldig prentenboek. Het gaat over verlies, over iemand moeten missen waar je heel veel van houdt. Maar het is niet zielig of verdrietig. Er wordt niet gehuild. Nee, Sjaantje laat zien dat je met iemand die je heel erg mist toch een heleboel lol kunt hebben.

‘Is deze meneer,’ vraagt het meisje van de kassa, ‘is deze meneer jouw opa?’
Ha! Nu komt Sjaantjes goeie grap.
‘Nee,’ zegt ze. ‘Ik doe maar alsof.’ 

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.