Kinderen van Moeder Aarde

Kinderen van Moeder Aarde
Titel:Kinderen van Moeder Aarde
Auteur:Thea Beckman
Uitgeverij:Lemniscaat, 1985
ISBN:978 90 6069 612 5

Vrouwen aan de macht

Vrouwen besturen de wereld en mannen zorgen voor de kinderen. Zou de wereld er ooit zo uit zien? Volgens Thea Beckman wel. Zij schreef in 1985 het boek ‘Kinderen vanMoeder Aarde’, een toekomstroman waarin vrouwen de scepter zwaaien. Een boek waar iedereen anno 2004 nog steeds wat van kan leren. Maar bovenal is het een tijdloos verhaal om van te genieten.

‘Kinderen van Moeder Aarde’ speelt zes eeuwen na de Derde Wereld Oorlog. De verwoeste aarde is gekanteld. De Noordpool ligt in Japan en Groenland heeft een heerlijk zacht klimaat. In Groenland, dat nu Thule heet, bouwen de Thulenen het land opnieuw op. In harmonie met Moeder Aarde en met een vredelievend bestuur van vrouwen. Op een dag verschijnt er een schip aan de horizon, uit het Badense Rijk, het vroegere Europa. Thule wordt bedreigd en de Konega, de dame die het land bestuurt, moet drastische beslissingen nemen. Haar zoon Christian vindt de bezoekers interessant en voelt zich eindelijk belangrijk, omdat de Badeners hem als echte man behandelen. Beckman portretteert de Thulenen op een boeiende manier, zodat je enorme waardering voor hun levensstijl en denkwijze krijgt.

In Thule mogen mannen geen machtsposities krijgen. Ze hebben er in de geschiedenis immers niets goeds mee gedaan. De Badeners begrijpen het niet: ‘Vrouwen zijn de baas en omdat ze niet logisch kunnen denken, weet je nooit wat ze het volgende ogenblik zullen doen’. Terwijl Thule juist wordt gered door vrouwenlogica. De feministische* achtergrond van Beckman komt hierin duidelijk naar voren. De auteur beschrijft het helder en logisch en dit zet de lezer aan het denken. Waarom zitten er zoveel mannen in de regering of in de top van het bedrijfsleven? De vrouwen in Thule bewijzen dat het anders kan en de Badense mannen laten zien hoe het niet moet. Je krijgt soms zelfs een rood hoofd van schaamte van het gedrag in het Badense Rijk.

Voorin het boek zit een kaart van Thule. Beckman veranderde echte benamingen en plaatsen. Ten zuiden van Thule wonen de Merikanen en er wordt handel gedreven met Kanadenen. Dit versterkt het griezelige gevoel dat het een echte wereld kan zijn en de grote ramp ooit zou kunnen gebeuren!

Voor Thea Beckman was het verhaal na ‘Kinderen van Moeder Aarde’ niet afgelopen. Ze schreef twee vervolgboeken: ‘Het helse paradijs’ en ‘Het Gulden Vlies van Thule’. Heerlijk dat je na het eerste boek nog langer in het Thuleense leven kan blijven hangen. Helaas is er nooit een vierde deel gekomen.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.