Mooi boek

Mooi boek
Titel:Mooi boek
Auteur:Joke van Leeuwen
Uitgeverij:Querido, 2015
ISBN:978 90 451 1762 1
Illustraties:Met illustraties van de auteur

Een kijkboek voor wie net kan lezen, een leesboek voor wie van kijken houdt

Een beer deed eens vreemd tegen twee eenden.
‘Geef me eten, eenden!’ schreeuwde de beer.
‘Heel veel eten! En meteen!
Deze beer eet mee!’
De eenden zwegen.
En de beer schreeuwde weer.
‘Hee! Eenden!
Geef me spekjes! Vette spekjes!’

Dit is een verhaaltje uit ‘Mooi boel’ van Joke van Leeuwen. Valt je iets op? Inderdaad: ‘Twee eenden en een beer’ is een verhaal zonder a, i, o, u of ij! Alle woorden hebben een e als klinker.
Met zulke verrassingen zit ‘Mooi boek’ boordevol. Er staan dan ook niet alleen verhaaltjes in dit boek, maar ook ABC’s, strips, foto’s en heel veel tekeningen. Zo vind je op bladzijde 12 tot en met 14 een ‘Lenig ABC’: grappige tekeningen van kleine acrobaatjes die het hele alfabet uitbeelden. Maar het ‘Toevallig ABC’ is nog grappiger: 26 foto’s waarop je – als je goed kijkt – overal een letter ziet. De krul in een houten trapleuning is precies een G, een paaltje langs de weg wordt door zijn schaduw de letter L en een kopje koffie met een lepeltje erin lijkt van bovenaf op een Q.
Voor wie van zoekplaten houdt, is er ‘de Letterbuurt’; een tekening van een pleintje waar overal letters verborgen zitten. De A vind je zo en ook de B is makkelijk. Maar waar zit de C toch verstopt?

‘Mooi boek’ is een heerlijk boek voor als je net hebt leren lezen. Of voor als je van letters houdt. Het laat je zien wat je met letters kunt doen, het laat je spelen met het alfabet, het laat je lachen om Vurkie en Lepeltjie die in hun stripverhaaltjes gekke gesprekjes voeren, het verrast je door woorden op een heel nieuwe manier op te schrijven. Kijk maar naar het woord ‘vlinder’ dat in de vorm van een vlinder staat, of het woord ‘hond’ dat veranderd is in een hondje met vier pootjes.
‘Mooi boek’ is een échte Joke van Leeuwen: een springerig boek dat je blijft vermaken met alle gekleurde tekeningen, met de woordbeelden en beeldwoorden en met verhaaltjes waarin een puzzel verborgen is. Hoe zit het bijvoorbeeld met het kind dat niet kan slapen omdat het bang is voor krokodillen? Haar moeder weet wat ze moet doen om in slaap te komen. Zie jij het ook?

Ten slotte staan er in ‘Mooi boek’ ook gedichten. Gedichten waar je goed naar moet kijken:

Mijn gum

mijn gum gumt weg wat hij wil
mijn gum gumt dit ook weg
gumt dit ook weg
dit ook weg
ook weg
weg

Jammer, daarna is ‘Mooi boek’ uit. Jammer? Welnee, helemaal niet erg, je begint gewoon opnieuw! Wedden dat je dan allemaal nieuwe verrassingen ontdekt, die je de vorige keer gemist had?

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.