Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht

Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht
Titel:Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht
Auteur:Harmen van Straaten
Uitgeverij:Luitingh-Sijthoff, 2017
ISBN:978 90 245 7751 4
Illustraties:Harmen van Straate

Geen tanden poetsen, maar spookjes vangen!

Wat doe jij allemaal voordat je naar bed gaat? Je tanden poetsen? Je handen wassen? Een boekje lezen? Waarschijnlijk heel andere dingen dan Martijn Frankenstijn, want die heeft nog een klus te klaren voordat hij zijn oogjes kan sluiten. Heb jij misschien even tijd? Heel even maar? Hij moet namelijk negen spookjes vangen, en daar kan hij wel wat hulp bij gebruiken…

In ‘Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht’ ga je, ondanks dat het al lang bedtijd is, met Martijn mee op een speurtocht door een groot en griezelig huis. Wees niet bang: Martijn woont zelf in dit grote en griezelige huis. Hij kan niet slapen voordat alle spookjes gevonden zijn, en die kunnen zich bijzonder goed verstoppen.

Harmen van Straaten heeft dit prentenboek speciaal voor de Kinderboekenweek van 2017 geschreven en geïllustreerd. Het thema van de Kinderboekenweek was ´griezelen´. En wat is er nou lekkerder griezelen dan een spokenjacht door een griezelig huis? Je moet er ook nog wat voor doen: pas als je een lampje achter de bladzijdes houdt kun je de spookjes zien. Van Straaten gebruikte zachte kleuren in zijn illustraties waardoor het boek je niet afschrikt en je zelfstandig op jacht kunt. De spookjes hebben ook geen griezelige gezichten en het boek heeft een knus einde; ze slapen allemaal bij elkaar in bed.

Direct als je het boek openslaat, maak je kennis met de negen spookjes. Wat een indrukwekkende waterverfillustratie! In prachtige blauwtinten trekken de spookjes grappige, gekke bekken. In het gehele boek is de kleur van de tekst aangepast aan de tekeningen. De illustraties zijn erg gedetailleerd, als je alles wilt bekijken ben je wel een tijdje zoet. Het boek is een aftelboek, steeds als je een spookje gevonden hebt, telt Martijn af: van negen naar nul.

Van Straaten benadrukt het tellen door de getallen in de tekst een andere kleur te geven. Het verhaaltje is op rijm geschreven en er wordt in ‘gesproken’, dus er is ook nog ruimte om stemmetjes in te zetten bij het voorlezen!

´Boe!´ roept een spook. Is dat nummer negen? Martijn ziet iets bij het raam bewegen. ´Hebbes!´ roept hij. Hij juicht en hij lacht. Zo, nu zijn het er nog maar acht!

Kortom, er valt heel wat te beleven met dit griezelige prentenboek! Je moet zoeken, tellen en lezen. Of luisteren natuurlijk! Een prachtig, interactief boek waar zowel jij als je moeder of vader veel plezier aan zullen beleven. Vergeet het licht niet uit te doen, anders wordt het wel héél lastig om de spookjes te vinden.

Zaklamp? Check! Licht uit? Check! Tijd voor spokenjacht!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.