Oorlogswinter

Oorlogswinter
Titel:Oorlogswinter
Auteur:Jan Terlouw
Uitgeverij:Lemniscaat, 2008
ISBN:978 90 477 0084 5

Een topper
‘Oorlogswinter’ gaat over een jongen, Michiel, van 15 jaar. Het verhaal speelt zich af in de hongerwinter (1944-1945). Michiel woont op het platteland ergens vlakbij de IJssel.

Michiel komt bij het verzet en moet voor een gewonde Engelse piloot zorgen. Zijn zus, Erica helpt hem hierbij. Als zijn vader, de burgermeester van het dorp de Vlank, wordt vermoord door de Duitsers, als wraak wegens een actie van het verzet, besluit hij zoveel mogelijk de Duitsers tegen te werken. Hij brengt bijvoorbeeld een paar onderduikers naar het noorden. Ook moet de piloot, Jack, naar bevrijd gebied gebracht worden. Oom Ben, een vriend van Michiels ouders, biedt een oplossing. Dan blijkt er verraad in het spel te zijn, gelukkig wordt dit net op tijd ontdekt, wie zal de verrader zijn?

Ik vind ‘Oorlogswinter’ een heel mooi boek omdat ik hierdoor beter kan begrijpen wat de mensen in de oorlog hebben meegemaakt. Ook begrijp ik hierdoor waarom er nooit meer oorlog zou moeten komen. Wat verder mooi is, is dat de personen door Jan Terlouw goed beschreven zijn. Het verhaal is niet te moeilijk geschreven en leest erg gemakkelijk.
Het is verder ook een oorlogsboek en dat vind ik het spannendste soort boeken. Het verhaal is verzonnen, maar het is zo goed geschreven dat het net zo goed echt gebeurd kan zijn. De verrader is een heel onverwacht iemand. De ontknoping vind ik verrassend.
Jan Terlouw wilde met dit verhaal duidelijk maken dat er nooit meer in een oorlog gevochten moet worden, maar tegen een oorlog!

De kaft geeft aan dat het een spannend boek is, niet alleen door de tekening maar ook door de kleuren. De tekening geeft een idee over de inhoud van het boek. Er staan geen plaatjes in maar de kaft zorgt samen met het verhaal ervoor dat er geen plaatjes meer nodig zijn.

Dit is een echte topper!!!!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.