Soldaat Wojtek

Soldaat Wojtek
Titel:Soldaat Wojtek
Auteur:Bibi Dumon Tak
Uitgeverij:Querido, 2008
ISBN:978 90 451 0728 8
Illustraties:Philip Hopman

Bibi Dumon Tak, van onder andere ‘Het koeienboek’ en ‘Bibi’s bijzondere beestenboek’, heeft nu een extrabijzonder boek geschreven over een extrabijzonder beest.

Het is 1942. In heel Europa woedt de oorlog. Veel Poolse soldaten die uit Russische gevangenschap zijn vrijgelaten, maar niet met de Russen willen meevechten, vluchten naar Iran. Daar sluiten ze zich aan bij het Engelse leger. Vijf van hen, Pjotr, Stanislav, Pawel, Janoesj en Lolek, worden met een grote truck vol spullen door de woestijn naar Palestina gestuurd om een Engels legerkamp te gaan bevoorraden. Onderweg ontmoeten ze een hongerig jongetje dat een grote jutezak met zich meesleept. En in die jutezak zit iets, iets wat beweegt. Het is een jong beertje. Waarschijnlijk is het jongetje van plan het te verkopen aan straatartiesten, of aan een circus. (En je weet wat een vreselijk leven een beer dan krijgt…) De Poolse soldaten zijn zo vertederd door het bijna verhongerde beestje, dat ze het voor een stuk brood, een mes, een blikje vlees en wat geld kopen van het jongetje. De jonge Polen, zo ver van hun verwoeste vaderland vandaan, geven het beest een mooie Poolse naam: Wojtek.

En zo begint de prachtige geschiedenis van Wojtek, de beer-soldaat. 
In dit boek leer je de vijf Poolse soldaten kennen, hun vriendschap, hun heimwee, hun zorgen over het verscheurde en verwoeste Polen, hun verlangen naar het einde van de oorlog, en vooral hun liefde voor Wojtek. Ze lijken wel compleet verliefd op dat harige schepsel dat ze gered hebben. Maar dat is niks bijzonders, want iedereen die hem ontmoet wordt verliefd op hem. Jij ook, let maar op.

Als de soldaten eindelijk in hun truck, met Wojtek op schoot, bij het Britse legerkamp in Palestina zijn aangekomen, maken ze zich erge zorgen of ze hem van de commandant wel zullen mogen houden. Ze geven het beertje een flinke scheut wodka door zijn melk om hem een beetje koest te houden, maar zoet zijn, ho maar. Hij bijt eens flink in de commandant. En wat doet de commandant? Precies. Die wordt ook verliefd, en benoemt het beertje prompt tot Soldaat der Eerste Klasse. Zie je nu wel, Wojtek is onweerstaanbaar! En helemaal als hij slaapt, wat hij ’t liefste doet bij Pjotr in de tent, zelfs bij Pjotr onder de dekens. Lijkt je dat nu niet heerlijk, een echte beer bij je in bed?

Maar kleine beren worden groot. Héél groot zelfs. En minstens zo ondeugend. Met zijn zwarte berenogen verleidt Wojtek de kok om hem allerlei lekkers te geven, en daarna plundert hij ook nog de voorraadkast… Als hij het warm heeft neemt hij een koude douche van een uur of wat, zodat hij de hele kostbare watervoorraad erdoorheen jaagt. Hij is dol op bier. Op een gegeven moment gaat hij zelfs roken; zie je het voor je? Maar hij is ook een held. Wanneer hij met zijn vijf ‘moeders’ meegaat naar Irak om daar vaten olie op te halen, ontdekt Wojtek in het Engelse legerkamp daar een spion. Met zijn hulp wordt de spion ontmaskerd, en wordt het complot verijdeld. Kortom, Wojtek is onmisbaar, niet alleen als mascotte voor de soldaten, maar ook als soldaat. Wanneer de Polen naar Italië worden gestuurd helpt hij daar zelfs mee bommen te dragen… Dat is wel even wennen voor de militairen die hem voor het eerst meemaken, dat snap je.

Hoe het verder gaat? Hoe het afloopt? Lees ‘Soldaat Wojtek’! O, en bekijk Wojtek ook vooral, op de geweldige tekeningen in dit boek. De illustrator, Philip Hopman, ken je natuurlijk wel, maar je wist misschien nog niet wat zijn specialiteit was. Juist ja: beer.

Een fantastisch boek, o nee, juist níét fantastisch. Het is namelijk een waar gebeurde geschiedenis. In dit boek vind je niet alleen handige landkaarten, zodat je de reis van de Poolse soldaten (en Wojtek) kunt volgen, maar ook nog foto’s van een van de echte soldaten, met de echte Wojtek.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.